Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Kineska centralna banka uvela nove mjere pomoći

Usporeni rast BDP-a i industrijske proizvodnje pritisnuli Kinesku centralnu banku
Kineski predsjednik Xi Jinping i premijer Li Keqiang (desno)
 Jason Lee / REUTERS
Što se dogodilo?

Kineska centralna banka snizila je ključnu kamatnu stopu na kredite sa 4,25% na 4,20% u najnovijem pokušaju da pruži podršku ekonomiji oslabljenoj trgovinskim sukobom sa SAD-om.

Što to znači?

Rast kineskog BDP-a u drugom kvartalu godine je usporio na najnižu razinu u proteklih trideset godina, a posljednje objavljeni podaci pokazuju kako je usporavanje nastavljeno i u trećem kvartalu godine usprkos nizu mjera potpore ekonomiji koje je Kina dosad uvela. Industrijska proizvodnja je u kolovozu zabilježila najnižu stopu rasta od 2002. godine uslijed generalnog usporavanja svjetskog rasta, ali i slabosti koje proizlaze iz napetih i neizvjesnih trgovinskih odnosa sa SAD-o.

Zašto nam je to važno?

U nedostatku indikatora stabilizacije, ekonomska aktivnost Kine izgledno će se naći pod daljnjim pritiscima u narednim kvartalima. Mjere centralne banke do sada nisu rezultirale značajnijim rastom kreditne aktivnosti dok uvođenje daljnjih, snažnijih mjera može biti riskantno radi već visoke razine nenaplativih kredita u korporativnom sektoru.

Izravna izloženost Hrvatske prema Kini je zanemariva, ali ne smijemo zaboraviti kako je oporavak Kine jedan od ključnih preduvjeta oporavka ekonomske izvedbe nama bliskih zemalja u ekonomskom pogledu kao što je Njemačka. Što dulje traju slabosti u kineskom gospodarstvu to je veća vjerojatnost da će se pesimizam iz europskog prerađivačkog sektora preliti u uslužni sektor koji je trenutačno glavni pokretač rasta i u nedostatku čije potpore bi ekonomija Njemačke mogla lako kliznuti u recesiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:57