Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Kineska centralna banka uvela nove mjere pomoći

AUTOR:

OBJAVLJENO:

20.9.2019. u 9:15

AUTOR:

OBJAVLJENO:

20.9.2019. u 9:15

Chinese President Xi Jinping and Premier Li Keqiang attend an event marking the 40th anniversary of China's reform and opening up at the Great Hall of the People in Beijing, China December 18, 2018. REUTERS/Jason Lee
Jason Lee / REUTERS

Kineski predsjednik Xi Jinping i premijer Li Keqiang (desno)

Što se dogodilo?

Kineska centralna banka snizila je ključnu kamatnu stopu na kredite sa 4,25% na 4,20% u najnovijem pokušaju da pruži podršku ekonomiji oslabljenoj trgovinskim sukobom sa SAD-om.

Što to znači?

Rast kineskog BDP-a u drugom kvartalu godine je usporio na najnižu razinu u proteklih trideset godina, a posljednje objavljeni podaci pokazuju kako je usporavanje nastavljeno i u trećem kvartalu godine usprkos nizu mjera potpore ekonomiji koje je Kina dosad uvela. Industrijska proizvodnja je u kolovozu zabilježila najnižu stopu rasta od 2002. godine uslijed generalnog usporavanja svjetskog rasta, ali i slabosti koje proizlaze iz napetih i neizvjesnih trgovinskih odnosa sa SAD-o.

Zašto nam je to važno?

U nedostatku indikatora stabilizacije, ekonomska aktivnost Kine izgledno će se naći pod daljnjim pritiscima u narednim kvartalima. Mjere centralne banke do sada nisu rezultirale značajnijim rastom kreditne aktivnosti dok uvođenje daljnjih, snažnijih mjera može biti riskantno radi već visoke razine nenaplativih kredita u korporativnom sektoru.

Izravna izloženost Hrvatske prema Kini je zanemariva, ali ne smijemo zaboraviti kako je oporavak Kine jedan od ključnih preduvjeta oporavka ekonomske izvedbe nama bliskih zemalja u ekonomskom pogledu kao što je Njemačka. Što dulje traju slabosti u kineskom gospodarstvu to je veća vjerojatnost da će se pesimizam iz europskog prerađivačkog sektora preliti u uslužni sektor koji je trenutačno glavni pokretač rasta i u nedostatku čije potpore bi ekonomija Njemačke mogla lako kliznuti u recesiju.