Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Iznad očekivani rast potrošačkih cijena u euro zoni

Euro, ilustracija
 Ints Kalnins / REUTERS

Prošli petak objavljeni podaci o američkoj zaposlenosti u travnju ukazuju na rast iste od 263 tisuće čime su znatno nadmašena tržišna očekivanja rasta od oko 180 tisuća. Stopa nezaposlenosti pritom je pala za dvije desetine na svega 3,6% čime je dosegnuta najniža stopa nezaposlenosti od 1969. godine.

Nakon što je skroman rast zaposlenosti u veljači potaknuo zabrinutosti oko stanja američke ekonomije, snažan rast zaposlenosti u protekla dva mjeseca potvrdio je naša očekivanja da je izvedba u veljači tek iznimka a ne početak novog trenda. Nadalje, inicijalno objavljeni rast zaposlenosti od 20 tisuća u veljači sada je revidiran naviše na 56 tisuća. Prosječan rast američke zaposlenosti u protekla četiri mjeseca se tako zadržava na visokoj razini od oko 200 tisuća, tek neznatno ispod prošlogodišnjeg prosjeka.

Snažan rast zaposlenosti privremenih radnika u travnju pokazuje da je aktualna potražnja konzistentna s nastavkom snažne izvedbe američke ekonomije i u narednom periodu. Istovremeno, nastavak rasta plaća po stopi od 3,2% implicira zadržavanje inflatornih pritisaka oko aktualno skromnih razina što implicira kako će Fed još neko vrijeme ostati suzdržan od daljnjih promjena monetarne politike ali i eliminira mogućnost smanjenja kamatnjaka u nastavku godine.

U petak su objavljeni i podaci o potrošačkim cijenama u euro zoni gdje je rast bazične inflacije koja isključuje kretanje cijena volatilnih komponenti kao što su hrana i energija, ubrzao za 0,4 postotna boda na 1,2% godišnje u travnju čime su nadmašena tržišna očekivanja rasta od oko 1,0% godišnje.

Ubrzavanje rasta bazične inflacije možemo gotovo u potpunosti pripisati rastu cijena odmora povezanih s Uskršnjim blagdanima u travnju. Sveukupan rast potrošačkih cijena dosegnuo je 1,7% godišnje.

S obzirom da je ubrzanje rasta cijena posljedica jednokratnog faktora kasnijih Uskršnjih blagdana, promjene u retorici ECB-a nisu izgledne uslijed navedenog.

Tjedan pred nama skroman je objavama ekonomskih indikatora te će fokus investitora uvelike biti na objavi posljednjih projekcija Europske komisije za euro zonu te pojedine zemlje članice u utorak. Podsjećamo kako je Europska komisija u proteklih nekoliko navrata snizila svoje projekcije rasta euro zone i vodećih zemalja članica dok su očekivanja rasta Hrvatske ostala relativno nepromijenjena (2,7% prema posljednjim projekcijama).

Izuzev navedenog investitori će sa zanimanjem popratiti objavu podataka o njemačkoj robnoj razmjeni u ožujku koji su na rasporedu u petak. U petak je na rasporedu i objava podataka o američkim potrošačkim cijenama u travnju gdje se očekuje nastavak rasta inflacije po umjerenoj stopi od 0,4% mjesečno.

Dolar je u proteklom tjednu bio podržan posljednjom retorikom Fed-a gdje je ocijenjeno kako je usporavanje rasta potrošačkih cijena privremene prirode što je u konačnici smanjilo tržišna očekivanja da bi Fed mogao zaokrenuti monetarnu politiku u ekspanzivnijem smjeru ove godine. Snažna objava podataka s američkog tržišta podržava ovakva očekivanja.

Ipak, tečaj EUR/USD tjedan je završio na nešto višim razinama uslijed jačanja eura u petak nakon iznad očekivane objave podataka o inflaciji euro zone. Za daljnje jačanje potrebno je kontinuirano poboljšanje ekonomskih indikatora euro zone koje bi investitorima dalo dovoljno razloga da ponovno vide zaoštravanje monetarne politike ECB-a izglednim na horizontu od sljedećih godinu i pol do dvije dana. Nažalost, ne smatramo da je ovo izgledno u kratkom roku te smatramo da će se snažna izvedba američkog dolara nastaviti i u nastavku godine.

Danas je na rasporedu uobičajena jednotjedna obrnuta repo aukcija HNB-a. S obzirom na izdašan višak likvidnosti u sustavu od oko 30 milijardi kuna, očekujemo da će bankarski sektor i ovaj puta propustiti priliku za dostavljanje ponuda.

Ultra ekspanzivna monetarna politika HNB-a i niska stopa rasta domaćih potrošačkih cijena kao i prevladavanje aprecijacijskih pritisaka na kunu, jamče zadržavanje ekspanzivnog karaktera monetarne politike HNB-a i u nastavku godine te zadržavanja kratkoročnih kunskih stopa na aktualno niskim razinama.

Na domaćem deviznom parom EUR/HRK se trguje oko razine od 7,41 kuna za jedan euro te zadržavamo naš stav kako potencijalni proboj ispod razine od 7,40 u toku drugog kvartala će biti privremene prirode uslijed HNB-ove predanosti očuvanju tečajne stabilnosti. Razina tečaja od 7,40 je ujedno i razina koju očekujemo krajem kvartala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:40