Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Italija izašla iz recesije

Ekonomija eurozone bilježi rast od 0,4 posto u prva tri mjeseca ove godine
Potpredsjednik talijanske vlade Matteo Salvini
 Profimedia, LaPresse

Prema jučerašnjoj preliminarnoj objavi, ekonomija eurozone zabilježila je rast od 0,4 posto kvartalno u prva tri mjeseca ove godine dok je na godišnjoj razini ostvaren rast od 1,2 posto godišnje čime se blago nadmašena tržišna očekivanja rasta od 1,1 posto. Detaljna objava podataka dati će nešto jasniji uvid u pokretače rasta ali prema posljednjim objavama ekonomskih indikatora izgledno je očekivati kako je rast predvođen rastom privatne i potencijalno državne potrošnje, kao i rastom investicija ali uz istovremeno negativnu kontribuciju neto izvoza koji ostaje pod pritiskom narušenog ekonomskog okruženja.

Italija koja ja tehnički ušla u recesiju krajem prošle godine, zabilježila je pozitivnu stopu rasta od 0,2 posto na kvartalnoj razini čime je tehnički izašla iz recesije. U slučaju Italije domaća potražnja je imala negativan utjecaj na rast koji je predvođen rastom neto izvoza. Potonje je izgledno prije svega pozitivna posljedica slabljenja eura od početka ove godine.

Snažan rast američke ekonomije od 3,2 posto (anualizirana godišnja stopa rasta) u prvom kvartalu te činjenica da eurozona nije zabilježila daljnje usporavanje rasta u odnosu na posljednji kvartal 2019., daju investitorima razloga za optimizam. Dok američki ekonomski i sentiment indikatori konstantno bilježe relativno snažnu izvedbu, podsjećamo kako posljednje objave sentiment indikatora eurozone stavljaju pod upitnik jačinu rasta u drugom kvartalu godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:00