Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Fokus investitora ostaje na odnosima SAD-a i Kine

Donald Trump i Xi Jinping
 Profimedia, Newscom

Američki dionički indeksi su usprkos pretežito pozitivnoj izvedbi u petak, treći tjedan uzastopno zabilježili negativnu izvedbu uslijed narušenog sentimenta nakon što tenzije između SAD-a i Kine eskalirale početkom mjeseca te su povećane carine na uvoz dobara sa obje strane.

Signalitics

Utjehu investitorima pritom pruža očekivanje da niti SAD niti Kina ne žele narušiti izglede rasta svjetske ekonomije te potaknuti snažnije negativne tržišne reakcije nego što to je bio slučaj dosada. Isto tako, investitori očekuju da Kina nastavi sa mjerama ekonomskog stimulansa te da ostale vodeće centralne banke nastave pružati podršku ekonomijama u vidu zadržavanja labavih financijskih uvjeta.

Sastanak G20 zemalja krajem lipnja biti će tako ključan trenutak za svjetska tržišta. Iako nije izgledno da će predsjednik Trump i kineski predsjednik Xi uspjeti postići finalni dogovor, susret čelnika dvije zemlje trebao bi pokazati koliko su spremni na kompromise te što možemo očekivati u narednim mjesecima. Dokle god je dogovor između dvije zemlje na vidiku, pa makar se činio i daleko, svjetska financijska tržišta će profitirati.

Signalitics

Američki 10-godišnji prinos u proteklom je tjednu nastavio bilježiti silazne pritiske te pao za gotovo 10 baznih bodova.

Razlika između prinosa na američki 3-mjesečni trezorski zapis i 10-godišnju obveznicu kontinuirano se kreće između pozitivnog i negativnog u proteklim tjednima. Krajem prošlog tjedna krivulja je opet bila invertirana, podižući strah investitora oko potencijalnog izbijanja recesije.

Signalitics

Podsjećamo kako je invertiranje krivulje prinosa prethodilo svakoj recesiji u SAD-u od Drugog svjetskog rata. Značenje pomaka je zapravo jednostavno. Invertiranje krivulje implicira da investitori očekuju da će kamatne stope u budućnosti biti niže nego što su sada.

Ovakva kretanja krivulje prinosa konzistentna su sa futures tržištem koje upućuje na 70% vjerojatnosti da će Fed smanjiti bazični kamatnjak u toku ove godine. Ipak, ovakav scenarij smatramo vjerojatnim samo ukoliko tenzije između SAD-a i Kine zabilježe daljnju eskalaciju te posljedično rezultiraju značajnijim negativnim posljedicama po izvedbu američke ekonomije.

Signalitics

U tjednu pred nama nema značajnijih objava ekonomskih indikatora pa će kretanja na deviznom tržištu biti određena daljnjim informacijama vezano uz američko kineske odnose te Brexit.

Govoreći o potonjem, vrijednost britanske funte porasla je iznad 1,27 američkih dolara za funtu u volatilnom trgovanju nakon što je britanska premijerka Theresa May podnijela ostavku krajem prošlog tjedna. Britanskom funtu i dalje se trguje oko najnižih razina u odnosu na dolar u toku ove godine, uz deprecijaciju od oko 2,5% u toku ovog mjeseca.

Izgledno je pritom kako će nasljednik premijerke May imati nešto oštriji stav prema Brexitu, posebice ukoliko u obzir uzmemo imena aktualnih favorita. Isto tako, na umu treba imati kako nasljedniku neće biti ništa lakše progurati aktualni dogovor u parlamentu nego što je to bilo premijerki May dok je spremnost na izmjene dogovora sa europske strane ograničena. U svijetlu navedenog, smatramo kako postoji potencijal daljnjeg slabljenja britanske funte u narednim mjesecima.

Signalitics

ECB je u proteklom tjednu objavila rad o reakciji komercijalnih banaka na negativnu depozitnu kamatnu stopu (trenutno na rani od -0,4%). Potonje je nastavak početka rasprave o istome na prošlim sastancima ECB-a koja bi mogla biti protumačena kao namjera centralne banke da zadrži kamatne stope na aktualno niskim/negativnim razinama kroz produljeni vremenski period.

Ipak, rezultati su pokazali da banke koje se najviše oslanjaju na financiranje putem depozita stanovništva te drže znatne viškove likvidnosti su ujedno i banke koje su značajno povećale kreditiranje stanovništva i poduzeća što pokazuje kako ECB-ova politika ima pozitivne učinke na kreditnu aktivnost.

Tečaj EUR/USD zabilježio je rast krajem proteklog tjedna uslijed razočaravajućih objava sentiment i ekonomskih indikatora u SAD-u.

Istovremeno, prvi rezultati europskih izbora pokazali su kako se najveći strah – materijalizacija rasta popularnosti euroskeptičnih stranaka, ipak nije ostvario. Vrijednost eura u odnosu na ostale vodeće valute ostala je tako uvelike nepromijenjena nakon prve objave rezultata.

Signalitics

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:17