Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Europski i američki dionički indeksi u padu

Ilustracija, Njujorška burza
 Lucas Jackson / REUTERS

Europski i američki dionički indeksi jučer su pali uslijed novog vala negativnog sentimenta koji je zahvatio svjetska tržišta radi daljnjeg jačanja američko-kineskih tenzija te strahova od daljnje deterioracije svjetskog ekonomskog rasta. Posljednja retorika SAD-a sugerira kako nemaju namjeru sklapanja dogovora s Kinom dok posljednje objave ekonomskih indikatora potvrđuju nastavak usporavanja svjetskog rasta.

Investitori tako svakim danom postaju sve pesimističniji oko budućnosti američko-kineskih trgovinskih odnosa te se čini kako više ne očekuju konstruktivan ishod. Povećana tržišna volatilnost i rastuća nesigurnost oko izgleda rasta svjetske ekonomije tjera investitore u sigurnije oblike ulaganja kako bi zaštitili svoju imovinu. Posljednja retorika SAD-a sugerira kako nemaju namjeru sklapanja dogovora s Kinom dok posljednje objave ekonomskih indikatora potvrđuju nastavak usporavanja svjetskog rasta.

Sužavanje razlike između američkih kratkoročnih i dugoročnih prinosa je nastavljeno. Razlika između američkog tromjesečnog i 10-godišnjeg prinosa nastavlja biti duboko u negativnom teritoriju od oko 40 baznih bodova, odnosno oko razina posljednji puta viđenih prije izbijanja svjetske financijske krize. Podsjećamo kako je krivulja zabilježila invertiranje prije svake recesije u posljednjih 50 godina. Iako radi izuzetno niskih kamatnih stopa krivulja danas nema isto značenje kao što je imala u prošlosti, utjecaj na tržišna očekivanja i sentiment investitora nedvojbeno ostaje negativan.

Osim ekonomskih, u fokusu investitora našla su se i politička zbivanja. Političke nesigurnosti u Italiji ojačale su u proteklim danima te povećale izglede prijevremenih izbora. Istovremeno, argentinska imovina našla se pod pritiskom nakon što je populistički kandidat Alberto Fernandez preuzeo vodstvo na izborima u nedjelju. Investitori su pratili i razvoj događanja u Hong Kongu gdje su protesti rezultirali otkazivanjem letova.

U takvim okolnostima povećana potraga za zlatom je nastavljena te cijena plemenitog metala bilježi rast od gotovo 20% u toku ove godine i nalazi se na najvišoj razini u proteklih šest godina. Na valutnom tržištu istaknimo nastavak deprecijacijskih pritisaka na britansku funtu čija je vrijednost u odnosu na euro pala na najnižu razinu od listopada 2016.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:45