Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: ECB najavio nove blaže mjere monetarne politike

Christine Lagarde
 Carlos Jasso / REUTERS

Na jučerašnjem sastanku ECB je najavila nove mjere labavljenja monetarne politike s ciljem pružanja podrške oslabljenoj ekonomiji euro zone. Depozitna kamatna stopa snižena je dublje u negativan teritorij sa 0,4% na 0,5%, obnovljen je program otkupa obveznica od strane centralne banke, usvojena opreznija retorika vezano uz tajming normalizacije monetarne politike te su prezentirani povoljniji uvjeti kreditiranja bankarskog sektora.

Čelnik Draghi je pritom istaknuo kako je odluka centralne banke motivirana nepovoljnim makroekonomskim kretanjima. ECB sada očekuje da će usporavanje rasta biti nešto duljeg trajanja nego što se ranije očekivalo te procjenjuje ovogodišnju stopu rasta na 1,1% dok je stopa rasta u sljedećoj godini revidirana naniže sa 1,4% na 1,2%. Osim toga, ECB je revidirao svoja inflatorna očekivanja naniže te očekuje da će stopa inflacije do kraja 2021. godine biti tek na 1,5%. Draghi je napomenuo i da se ove projekcije temelje na optimističnim očekivanjima kao što je postizanje dogovora oko Brexita te odsutnost daljnjih tenzija na trgovinskom planu.

Izjava centralne banke pokazuje kako je mogućnost daljnjeg smanjenja kamatnih stopa u euro zoni moguća, ali sveukupna slika sugerira kako ovo i nije opcija kojoj su članovi najskloniji. Draghi je tako istaknuo kako su potencijali daljnjeg smanjenja kamata limitirani te se osvrnuo na negativne učinke negativnih kamatnih stopa. Dodatno, istaknuo je kako je sada vrijeme da fiskalna policija pruži podršku monetarnoj što je smanjilo tržišna očekivanja vezana uz daljnje rezanje kamata u euro zoni.

Centralna banka je pritom jasno dala do znanja kako će kamatne stope ostati na aktualno niskim razinama još prilično dugo vremena s obzirom da će odluke o podizanju iste biti uvjetovane kretanjem inflacije prema srednjoročnom cilju od 2% koji centralna banka trenutačno ne vidi na horizontu od sljedeće dvije godine.

Kao što smo istaknuli, ECB je najavila obnovu programa kvantitativnog otpuštanja po mjesečnoj stopi od 20 milijardi eura s početkom studenom s time da se očekuje da će program trajati sve do nedugo prije prvog podizanja kamatnjaka koji kao što smo istaknuli nije izgledan na horizontu od sljedeće dvije godine. Što se tiče same strukture novog programa, detalji nisu još uvijek prezentirati te će ih centralna banke izgledno iznijeti na sastanku sljedeći mjesec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:45