Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Dionički indeksi tjedan zaključili s negativnom izvedbom

Ilustracija
 /Brendan McDermid / REUTERS

Američki dionički indeksi u petak su zabilježili negativnu izvedbu budući da je strah od eskalacije geopolitičkih tenzija nadmašio optimizam investitora oko iščekivanog smanjenja bazičnog kamatnjaka od strane centralne banke. S&P 500 tjedan je zaključio na 1,2% nižoj razini što je prvi pad indeksa u protekla tri tjedna.

Nakon inicijalnog rasta, američko dioničko tržište je promijenilo smjer po objavi da je Iran zaposjeo brod sa zastavom Ujedinjenog Kraljevstva u Hormuzovom tjesnacu, prijeteći tako daljnjem zaoštravanju odnosa između Irana i Zapada.

Ranije u tjednu izjava člana Fed-a Williamsa kako je bolje poduzeti preventivne mjere nego čekati razvoj katastrofe, rezultirala je jačanjem tržišnih očekivanja oko smanjenja bazičnog kamatnjaka od strane američke centralne banke na sastanku krajem mjeseca. Investitori su spomenutu retoriku protumačili kao znak da bi se centralna banka mogla odlučiti i na značajnije smanjenje kamatnjaka od trenutačno anticipiranog.

Ipak, centralna banka je potom izdala priopćenje kako tržišta ne bi trebala pridavati pretjerano značenje spomenutoj izjavi koja je akademski govor koji se temelji na 20 godina istraživanja te nema veze s potencijalnim mjerama centralne banke na nadolazećem sastanku.

Tržišna očekivanja smanjenja kamatnjaka za 50 baznih bodova na sastanku u srpnju pala su sa 66% na 44% nakon što je centralna banka izdala pojašnjenje Williamsovih izjava. Mi zadržavamo naša očekivanja smanjenja kamatnjaka za 25 baznih bodova na sljedećem sastanku.

Predsjednik Trump je u međuvremenu još jednom napao američku centralnu banku radi ranije politike podizanja kamatnjaka te štoviše dodao kako mu se svidjela ranije spomenuta izjava člana Williamsa, a koja ide u prilog njegovim zahtjevima za nižim kamatnim stopama.

Fokus investitora ovaj će tjedan uvelike biti na sastanku ECB-a u četvrtak u Frankfurtu, a nakon što je centralna banka na prethodnom sastanku te u govorima članova istaknula namjeru labavljenja monetarne politike s ciljem podupiranja oslabljene ekonomske slike euro zone.

Nedavne objave ekonomskih i sentiment indikatora u euro zoni su pokazale nastavak deterioracije ekonomskih izgleda u euro zoni od posljednjeg sastanka centralne banke. Dok Francuska i Španjolska i dalje bilježe robusne stope rasta, situacija ostaje posebno zabrinjavajuća u Njemačkoj i Italiji.

Inflatorna očekivanja se nisu mnogo promijenila od posljednjeg sastanka centralne banke te se temeljna godišnja stopa inflacije i dalje kreće oko 1%. Dugoročne mjere inflatornih očekivanja pokazale su volatilnost s jedne strane pritisnute naniže uslijed ispod očekivane objave ekonomskih indikatora te s druge strane pritisnute blago naviše očekivanim mjerama monetarne relaksacije.

Tržišta trenutačno anticipiraju gotovo jednaku vjerojatnost smanjenja depozitne kamatne stope za 10 baznih bodova na sastanku u srpnju kao i na sastanku u rujnu. Dok ne isključujemo mogućnost promjene depozitne stope na nadolazećem sastanku, skloniji smo vjerovanju kako će do izmjena u monetarnoj politici doći u rujnu dok bi retorika nadolazećeg sastanka trebala signalizirati magnitudu izmjena.

Smatramo kako bi se ECB mogao odlučiti i na snažnije smanjenje kamatnjaka od dosada anticipiranih 10 baznih bodova, a imajući na umu da rizici koji su negativno utjecali na rast dosada, ne pokazuju znakove smanjenja ili stabilizacije u drugom dijelu godine. Također, očekujemo obnovu programa kvantitativnog otpuštanja.

Osim sastanka ECB-a, investitori će sa zanimanjem popratiti objavu PMI indikatora sentimenta eurozone koja je na rasporedu u srijedu.

Nakon što je PMI indikator sektora usluga zabilježio oporavak u lipnju, tržišta očekuju blagu korekciju naniže u srpnju ali uz zadržavanje indikatora na solidnim razinama od preko 53 boda. Istovremeno, očekuje se stabilizacija PMI indikatora sentimenta prerađivačkog sektora nakon nekoliko mjeseci uzastopnog pada gdje se indikator na razini od 47,6 bodova nalazi ispod kritičke granice od 50 bodova koja odjeljuje ekspanziju od kontrakcije.

U Njemačkoj se očekuje marginalni oporavak indikatora sentimenta u prerađivačkom sektoru od 0,2 postotna boda na razinu od 45,2 boda te blagi pad indikatora uslužnog sektora.

Isti dan je na rasporedu i objava PMI indikatora sentimenta u SAD-u gdje tržišta očekuju rast sentimenta prerađivačkog sektora, a sukladno ranijim objavama srodnih indikatora te marginalan rast indikatora uslužnog sektora.

Nadolazeće objave PMI indikatora sentimenta u euro zoni te retorika na sastanku ECB-a će odrediti kretanje tečaja eura u kratkom roku. Implikacije na euro bi trebale biti negativne s obzirom na očekivano labavljenje monetarne politike te nedostatak znakova stabilizacije ekonomskog rasta u kratkom roku. Smatramo tako da EUR/USD ima potencijal za kretanje naniže u toku tjedna ali uz rizik novih verbalnih intervencija od strane američke centralne banke kao što je to bio slučaj u proteklim danima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:05