Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Američki dionički indeksi dosegnuli novu rekordnu razinu

S&P 500 po prvi puta u povijesti zaključio trgovanje na razini iznad 3200 bodova
Njujorška burza
 Jeenah Moon / REUTERS
ŠTO SE DOGODILO?

Nadomak kraju godine, američki dionički indeksi dosegnuli su nove rekordne razine te je S&P 500 po prvi puta u povijesti zaključio trgovanje na razini iznad 3200 bodova. Objave ekonomskih indikatora pritom ostaju mješovite. Naime, nakon što su industrijska proizvodnja i novo izdane građevinske dozvole pozitivno iznenadili tržišta početkom tjedna, jučer objavljeni indikator sentimenta u prerađivačkom sektoru je pokazao najnižu vrijednost u proteklih šest mjeseci dok je prodaja postojećih stambenih jedinica zabilježila iznad očekivani pad.

ŠTO TO ZNAČI?

Politička nestabilnost u SAD-u u vidu potencijalne smjene predsjednika Trumpa nije imala značajnijih negativnih implikacija na tržišni sentiment. Općenito gledajući, postizanje prve faze trgovinskog dogovora između SAD-a i Kine i pretežito solidne objave ekonomskih indikatora dovoljne su da se povoljna izvedba američkih ali i preostalih vodećih svjetskih dioničkih indeksa, nastavi u posljednjim trgovinskim danima 2019. Aktualne projekcije pritom sugeriraju kako će američka ekonomija u četvrtom kvartalu nastaviti bilježiti rast od preko 2%.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Posljednji događaji vezani uz trgovinske pregovore SAD-a i Kine i Brexit su u kombinaciji sa solidnom ekonomskom izvedbom postavili dobre temelje za ulazak u 2020. Vodeći svjetski analitičari smatraju da će smanjenje trgovinskih tenzija u kombinaciji s mjerama podrške monetarne politike, rezultirati oporavkom svjetskog ekonomskog rasta u narednoj godini. Pritom na umu treba imati kako američka politika protekcionizma izgledno neće završiti okončavanjem prve runde trgovinskih pregovora s Kinom što bi moglo izazvati nove nestabilnosti na tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:49