Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Američki dionički indeksi dosegli najvišu razinu

Prizor s njujorške burze
 Brendan McDermid / REUTERS

Američki dionički indeksi ostvarili su rast u četvrtak te su dosegnuli svoje najviše razine u proteklih mjesec dana uslijed obnovljenog optimizma investitora nakon što su Kina i SAD najavili kako će nastaviti trgovinske pregovore početkom sljedećeg mjeseca.

Nadalje, ISM indeks sentimenta u američkom ne-prerađivačkom sektoru skočio je sa 53,7 na 56,4 bodova u srpnju te tako značajno nadmašio tržišna očekivanja koja su implicirala umjereniji rast na 54 boda. Indikator se tako nalazi značajno iznad kritične granice od 50 bodova koja razdjeljuje ekspanziju od kontrakcije i to 115. mjesec uzastopno.

Promatrano po kategorijama, podaci su pokazali skok u novim narudžbama i poslovnoj aktivnosti što je umanjilo strahove investitora od izbijanja recesije u SAD-u nakon što je početkom tjedna isti indikator sentimenta za prerađivački sektor zabilježio najsnažniju korekciju u protekle tri godine. Istraživanje ne-prerađivačkog sektora pokazalo je kako ispitanici ostaju zabrinuti oko carina i geopolitičkih tenzija ali su pritom i dalje generalno optimistični oko uvjeta poslovanja.

Američki privatni sektor u kolovozu je ostvario rast zaposlenosti od 195 tisuća što je najviša razina u protekla četiri mjeseca te značajno iznad tržišnih očekivanja rasta od oko 150 tisuća. Unatoč slabostima u prerađivačkom sektoru, isti je uspio ostvariti rast zaposlenosti od solidnih osam tisuća u proteklom mjesecu.

Sentimentu investitora pomoglo je i smanjenje vjerojatnosti da će Ujedinjeno Kraljevstvo napustiti EU bez dogovora krajem listopada nakon što je parlament ranije u danu izglasao blokiranje te opcije, a pokušaj premijera Johnsona da sazove izvanredne izbore je propao. Britanska funta tako bilježi jačanje od preko 3% u odnosu na američki dolar u toku ovog tjedna.

Istovremeno, industrijske narudžbe u Njemačkoj od strane subjekata izvan euro zone su pale za snažnih 6,7% mjesečno u srpnju. Sveukupan pad (uključujući i narudžbe unutar euro zone) je nešto blaži ali i dalje iznosi značajnih 2,7% mjesečno te potvrđuje kako bi zemlja mogla ući u recesiju u nastavku godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:45