Signalitics

Dnevni pregled: Dionički indeksi zabilježili podzitivnu izvedbu nakon dva dana pada

AUTOR:

OBJAVLJENO:

19.7.2019. u 13:00

AUTOR:

OBJAVLJENO:

19.7.2019. u 13:00

Traders work on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) in New York, U.S., March 7, 2019. REUTERS/Brendan McDermid - RC1D1E7DD5E0
Brendan McDermid / REUTERS

Ilustracija

Nakon dva dana uzastopnog pada, američki dionički indeksi jučer su zabilježili pozitivnu izvedbu uslijed vraćanja fokusa investitora na izgledno smanjenje bazičnog kamatnjaka od strane Fed-a nakon svježih komentara od nekoliko članova centralne banke.

 

Mješovite objave zarada kompanija su rezultirale silaznim pritiscima na američke dioničke indekse kroz veći dio trgovanja, a da bi isti zabilježili rast nakon što je član Fed-a Williams u svom govoru istaknuo kako je bolje uvesti preventivne mjere nego čekati razvoj katastrofe. Kasnije u danu, član centralne banke Clarida je istaknuo kako bi se mogli odlučiti na smanjenje kamatnih stopa s ciljem borbe s rastućim ekonomskim rizicima. Tržišta su protumačila spomenutu retoriku kao znak da će centralna banka zasigurno smanjiti bazični kamatnjak na sastanku kasnije u toku mjeseca.

 

S&P 500 je tako uspio zabilježiti rast od 0,4% te izbrisati raniju korekciju u istom iznosu gdje su dobici financijskog sektora te potrošačkih dobara premašili pad u sektoru komunikacija koji se našao pod pritiskom od snažne korekcije Netflixovih dionica. Kompanija je zabilježila pad od 10,3% što je najlošija izvedba u protekle tri godine, a nakon razočaravajućih objava od strane kompanije koje su uslijedile nakon objave rezultata za drugi kvartal godine.

 

Istaknimo kako je Microsoft objavio snažniju dobit od očekivane što je rezultiralo rastom cijene dionice kompanije.

Philadelphia Fed indeks prerađivačkog sektora u SAD-u je zabilježio snažan rast od 21,5 bodova u srpnju na 21,8 bodova čime su znatno nadmašena tržišna očekivanja rasta. Promatrano po segmentima rast je zabilježen i u pogledu pošiljaka, novih narudžbi i zaposlenosti. Dodatno, rast je zabilježio i indeks očekivanja poslovnih uvjeta na horizontu od sljedećih šest mjeseci. Izvještaj tako implicira solidno poboljšanje u prerađivačkom sektoru u srpnju te njegovo zadržavanje u ekspanzivnom teritoriju u narednom periodu.

 

Podaci o japanskoj robnoj razmjeni su pokazali kako je izvoz zabilježio pad sedmi uzastopni mjesec u lipnju (-6,7% godišnje) uslijed usporavanja svjetskog rasta te kontinuiranih trgovinskih tenzija i neizvjesnosti. Istovremeno, snažniji pad uvoza je rezultiralo suficitom zemlje u robnoj razmjeni.

Japansko gospodarstvo teško je pogođeno poremećajima regionalnih opskrbnih lanaca kao posljedice trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine. Poslovni sentiment kod velikih japanskih prerađivačkih kompanija je na najnižoj razini u protekle tri godine prema istraživanju Japanske centralne banke.

Snažna korekcija cijena nafte je nastavljena jučer uslijed špekulacija da bi SAD mogle ukinuti sankcije na uvoz iranske nafte nakon što je u prethodnim danima objavljeno kako je Iran voljan pregovarati o svom programu naoružanja.

 

Ipak, vjerojatnost da će do istoga doći je umanjena nakon što je predsjednik Trump objavio kako je američka mornarica oborila iranski dron koji je ranije ignorirao višestruke američke pozive na povlačenje od američkog jurišnog broda. Obnavljanje napetosti između dvije zemlje rezultiralo je obnovom uzlaznih cjenovnih pritisaka na naftu uslijed rasta straha od niže opskrbe naftom radi smanjenje ponude od strane Irana.

Pokreti su uslijedili nakon što je američki predsjednik Donald Trump izjavio kako je američka mornarica oborila iranski bespilotni letjelica koja se našla na udaljenosti od 1000 jardi od jurišnog broda nakon što je ignorirala "višestruke" pozive kako bi se povukla. Napetosti u zaljevu zaprijetile su previranjem, povećanjem straha od opskrbe naftom, nakon što je iranska Revolucionarna garda ranije u četvrtak izjavila da je zaplijenila strano plovilo.

Američki tajnik Ministarstva financija je u četvrtak izjavio kako SAD neće promijeniti svoju politiku vezanu uz dolar, a u kontekstu rastućih špekulacija kako bi Trumpova administracija mogla reagirati mjerama sa ciljanim slabljenjem vlastite valute. Podsjećamo kako je Trump u ranijim govorima istaknuo kako želi slabiju valutu kako bi izvoz američkih dobara bio jeftiniji što bi pomoglo ukupnoj ekonomskoj ekspanziji. Zahtjev za slabijim dolarom indirektno je vidljiv i iz Trumpovih kontinuiranih kritika prema politici centralne banke i zahtjevom za nižim kamatnim stopama koje potom impliciraju i slabiji dolar.

 

Nastavno na snažnu korekciju u prethodnim danima, britanska je funta ojačala u ranom dijelu trgovanja nakon što je Donji dom britanskog parlamenta izglasao manevar kojim se Borisu Johnsonu onemogućava da bez odobrenja parlamenta omogući izlazak zemlje iz EU bez dogovora u listopadu. Dodatno, glavni pregovarač EU Michael Barnier je signalizirao otvorenost oko alternativnih aranžmana na irskoj granici.