Signalitics

Dnevni pregled: Američki dionički indeksi ostvarili rast četvrti uzastopni trgovinski dan

AUTOR:

OBJAVLJENO:

7.2.2020. u 9:01

AUTOR:

OBJAVLJENO:

7.2.2020. u 9:01

Traders work during the opening bell at the New York Stock Exchange (NYSE) on October 11, 2019, at Wall Street in New York City. - Wall Street stocks jumped early Friday on optimism for progress in US-China negotiations, including a possible agreement to pause new tariff measures. The talks in Washington, now in their second day, were given a positive push by US President Donald Trump, who said the negotiations were
Johannes EISELE / AFP

Wall Street broker

ŠTO SE DOGODILO?

Američki dionički indeksi ostvarili su rast četvrti uzastopni trgovinski dan te dosegnuli nove rekordne razine uslijed poboljšanog sentimenta investitora nakon objave kako se Kina sprema eliminirati carine na uvoz američkih dobara. Pozitivnu izvedbu su zabilježili i vodeći europski dionički indeksi usprkos razočaravajućim kretanjima u njemačkom industrijskom sektoru. Dio investitora i dalje koristi značajne korekcije dioničkih indeksa u toku prošlog tjedna kao priliku za nešto povoljniju kupnju, vjerujući da Coronavirus tek privremeno odgađa iščekivano ubrzanje svjetskog ekonomskog rasta.

 

ŠTO TO ZNAČI?

 

Kina je objavila kako planira prepoloviti carine na dio uvoza američkih dobara u procesu implementacije prve faze trgovinskog dogovora koji je potpisan sredinom siječnja. Ministar financija objavio je kako će carine od 5% biti snižene na 2,5% te one s 10% na 5%, 14. veljače. Smanjenje se odnosi na carine na 1717 američkih dobara koje su uvedene u periodu rasta trgovinskih tenzija između dvije zemlje. SAD također planiraju prepoloviti carine na uvoz dijela kineskih dobara na isti dan, i to s 15% na 7,5%.

 

Kina je novim trgovinskim sporazumom obećala povećati kupovinu američkih dobara u toku ove godine što izgledno neće moći ispuniti s obzirom na očekivani značajan pad domaće potražnje pa se smanjenje carine može protumačiti i kao izraz namjere da se poštuje trgovinski dogovor unatoč poteškoćama s kojima se zemlja suočava.

 

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

 

Kina ovakvim potezom izgledno želi poboljšati sentiment investitora koji je narušen špekulacijama o obujmu posljedica koronavirusa na kinesku a potom i na svjetsku ekonomiju. Čak i ukoliko se širenje virusa uspije obuzdati u narednim tjednima, analitičari predviđaju da će kineski rast usporiti na svega 4% u prvom kvartalu godine.