Svjetska tržišta

Dionički indeksi pali sa svoje rekordne razine zbog napetosti između SAD-a i Irana

Iran je optužio SAD da je narušio iranski zračni prostor, što je Washington demantirao, ustvrdivši da je njegova letjelica bila u međunarodnom zračnom prostoru
Donald Trump, Burza u New Yorku i Steven Mnuchin
 Jim Young / Brendan McDerdmid / Shawn Thew / Reuters

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica blago pale, pri čemu je S&P 500 indeks skliznuo s najviše razine u povijesti, jer su ulagači oprezni zbog napetosti između SAD-a i Irana.

Dow Jones oslabio je 0,13 posto, na 26.719 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,13 posto, na 2.950 bodova, a Nasdaq indeks 0,24 posto, na 8.031 bod.

Nakon što je dan prije S&P 500 dosegnuo rekordnu razinu, jučer je blago pao zbog napetosti između SAD-a i Irana, nakon što je Iran u četvrtak srušio američku bespilotnu letjelicu.

Iran je optužio SAD da je narušio iranski zračni prostor, što je Washington demantirao, ustvrdivši da je njegova letjelica bila u međunarodnom zračnom prostoru.

Predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je da je u četvrtak navečer u zadnji tren opozvao zračne udare na Iran kako bi spriječio velike ljudske gubitke, ne odustajući od prijetnje da će Teheranu uzvratiti za napad.

S druge strane, tržište podržavaju očekivanja da će američka središnja banka već u srpnju smanjiti ključne kamatne stope kako bi podržala nastavak rasta gospodarstva.

Podršku tržištu pruža i nedavna Trumpova izjava da će se na skupu G20 najvećih svjetskih gospodarstava krajem lipnja sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i da će se trgovinski pregovori nastaviti nakon višetjednog zastoja.

„Ulagači se fokusiraju na to što će se idućega tjedna događati na sastanku G20 između predsjednika Trumpa i Xi-a. Svaka naznaka napretka u razgovorima bila bi pozitivna za Wall Street”, kaže Kurt Brunner, portfelj menadžer u tvrtki Swarthmore Group.

Tržište je u svibnju bilo pod pritiskom jer su prekinuti trgovinski pregovori između SAD-a i Kine, što je izazvalo strahovanja da će trgovinski rat negativno utjecati na oba gospodarstva.

Zbog toga je u svibnju S&P 500 indeks izgubio više od 6,5 posto.

No, zahvaljujući nadi ulagača da će zbog usporavanja rasta gospodarstva Fed uskoro smanjiti kamatne stope, od početka lipnja S&P 500 porastao je oko 7 posto.

Pritom je samo u ovom tjednu S&P 500 porastao 2,2 posto, dok je Dow Jones skočio 2,4, a Nasdaq indeks 3 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer blago pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,23 posto, na 7.407 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,13 posto, na 12.339 bodova, a pariški CAC 0,13 posto, na 5.528 bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:36