Zagrebačka burza

Crobex indeks porastao i prešao psihološku granicu od 1.500 bodova

Od početka tjedna Crobex je trenutno u plusu oko 3, a Crobex10 više od 3,5 posto
Zagrebačka burza
 Neja Markičević / CROPIX

Na Zagrebačkoj je burzi u petak ujutro Crobex indeks porastao, pa je na putu dobitaka drugi tjedan zaredom, pri čemu se, po prvi put od polovice ožujka, vratio iznad psihološki važne razine od 1.500 bodova.

Crobex indeks bio je oko 10,30 sati u plusu 0,80 posto, na 1.502 boda, dok je Crobex10 porastao gotovo 1 posto, na 934 boda. Zahvaljujući tome, indeksi su na putu dobitaka drugi tjedan zaredom. Od početka tjedna Crobex je trenutno u plusu oko 3, a Crobex10 više od 3,5 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je do 10,30 sati oko 4 milijuna kuna, što je otprilike milijun manje nego jučer u ovo doba. Rast Crobexa zahvaljuje se djelomičnom oporavku svjetskih burzi nakon oštrog pada u prvom tromjesečju. Premda je jasno da će najveća svjetska gospodarstva uroniti u recesiju, posljednjih su dana svjetske burze stabilne dok se prate vijesti o širenju koronavirusa u svijetu.

Jasno je i da će hrvatsko gospodarstvo uroniti u recesiju, no Zagrebačku burzu podržava nada ulagača da će Vladine mjere za pomoć gospodarstvu ublažiti gospodarske štete. Najveći promet, 1,2 milijuna kuna, ostvaren je jutros dionicom Valamar Riviere, pri čemu joj je cijena porasla 3,7 posto, na 25 kuna.

S prometom od oko 710 tisuća kuna slijedi povlaštena dionica Adris grupe, koja je poskupila 1,4 posto, na 365 kuna. Promet veći od pola milijuna kuna ostvaren je s još dva izdanja. Pritom je cijena dionice AD Plastika porasla 5,7 posto, na 129 kuna, dok cijena Optima telekoma stagnira na 6 kuna.

I gotovo sva ostala izdanja bilježe rast cijene. Od 7 dionica, kojima je dosad ostvaren promet veći od 100 tisuća kuna, njih šest je poskupilo, dok cijena jedne dionice stagnira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:54