Opomene neplatišama

Crni rekorder: Jedno kućanstvo za odvoz smeća duguje čak 27 tisuća kuna

Crni je rekorder jedno đakovačko kućanstvo, a dug seže unazad više od 15 godina
Ilustracija, proces razvrstavanja otpada
 Ranko Suvar / CROPIX

Đakovačko Komunalno poduzeće Univerzal ovih je dana na adrese dužnika poslalo opomene, obavijesti o neplaćenim obvezama, a tko se ogluši o njih - slijedi mu ovrha, piše Glas Slavonije. Praksu prisilne naplate dugovanja ovaj komunalac provodi otprije, dok drugi gradski komunalac, Đakovački vodovod, tek treba krenuti u svoje prve ovrhe, a potraživanja od zastare štiti opomenama. Odvozeći smeće s područja grada Đakova, prigradskog prstena te iz još šest općina Đakovštine, Univerzal tu uslugu obavlja u 10.500 kućanstava, među kojima je, doznajemo u upravi tog komunalca, oko 26 posto neplatiša - 2800 kućanstava, a čiji je dug, zaključno s 31. srpnja ove godine, oko 4,5 milijuna kuna, u što su uključena sva dugovanja kućanstava - od najmanjih do velikih iznosa. Ove brojke ne obuhvaćaju ovih dana izdane najnovije račune za odvoz otpada jer će ih dio građana podmiriti idućih dana, no ipak na vrijeme.

Najveći pojedinačni dug kućanstva za odvoz smeća iznosi - 27.000 kuna. Crni je rekorder jedno đakovačko kućanstvo, a dug seže unazad (više od) 15 godina - tako je 2007. godine iznosio je 14.000 kuna, a narastao je na 27.000 kuna “zahvaljujući” i sudskim troškovima.

- Nemamo ništa u zastari jer imamo službu koja vodi računa o tome da niti jedno dugovanje ne završi u njoj jer se pokreće postupak prije zakonske zastare. Prije nego što ćemo ući u pravnu radnju, prvo šaljemo opomenu. Oglušivanjem na nju i nepodmirenjem duga slijedi ovrha i s tim instrumentom prisilne naplate idemo redovito ako su iscrpljene sve druge mogućnosti - kaže direktor Univerzala Stjepan Ripić. Dodaje da su dugovanja gospodarstva za odvoz otpada približno milijun kuna pa se gro ukupnih potraživanja za odvoz otpada odnosi na građane, domaćinstva.

I Đakovački vodovod, kaže direktor Ivan Kočiš, svoja potraživanja od odlaska u zastaru štiti opomenama. Opomene su dosadašnja krajnja mjera kojom Vodovod namiruje potraživanja od dužnika, pa tek treba “presjeći” tu, kaže Kočiš, dugogodišnju praksu, koju je aktualna uprava naslijedila od prethodnika. A dugovanja za utrošenu vodu, uključujući i kućantva i gospodarstvo, kaže Kočiš, iznose približno 2,740.000 kuna. U to su uključena sva dugovanja, počevši od 0,01 kune naviše. Prve ovrhe trebaju stići na gotovo 900 adresa, a riječ je o dužnicima među kućanstvima i privrednicima.

Broj kućanstava dužnika s dugovanjem od 500 kuna naviše je 719, a dužnika gospodarstvenika s dugom od 500 kuna naviše je 152. Kućanstva neplatiše vode, računajući one s dugom od 500 kuna naviše, nagomilali su ukupan dug na približno 1.302.000 kuna, a privreda, također s dugovima od 500 kuna naviše, na 948.000 kuna. Velik je i broj dužnika s dugom do 500 kuna. Njihovo je ukupno zaduženje gotovo pola milijuna kuna.

U slučaju ovrhe, podsjetimo, osnovni dug nije jedina stavka; podsjećaju na to u svojim opomenama - obavijestima dužnicima i u Univerzalu. “Ako u roku od osam dana od dana primitka ne primimo obavijest o uplati ili se ne izjasnite u Upravi Univerzala o navedenom dugovanju, bit ćemo prisiljeni, u skladu sa zakonskim propisima, pokrenuti prisilnu naplatu novčane tražbine prijedlogom za ovrhu, uz obračun kamata i troškova ovršnog postupka, na žiro-računima kod svih banaka i financijskih institucija, te na cjelokupnoj imovini”, stoji pri dnu Univerzalove opomene. Dodaju i da, ako dužnik nije u mogućnosti jednokratno podmiriti dugovanje, pozivaju u Upravu društva radi potpisivanja dogovora o obročnoj otplati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:21