Kruha i žitarica

Cijene kruha u Hrvatskoj veće nego u Njemačkoj i dvostruko iznad onih u Rumunjskoj

AUTOR:

OBJAVLJENO:

13.9.2019. u 13:30

AUTOR:

OBJAVLJENO:

13.9.2019. u 13:30

Zagreb, 180117.
Ulica svetog Mateja, Pekarna sv. Matej.
Gjonnija Buqjaja, pekar koji je Iliji Karamaticu, ocu iz tramvaja, ponudio da svaki dan dodje kod njega po besplatan kruh i peciva.
Na fotografiji: Ilustarcija pekare.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / CROPIX

Ilustarcija pekare

Razina cijena kruha i žitarica u Hrvatskoj je lani bila veća od one u neusporedivo bogatijoj Njemačkoj, pokazuju nove računice euro-statističara.

Prema tim podacima, prosječne cijene kruha i žitarica u Hrvatskoj, lani su bile 2,9 posto veće od prosjeka EU. Cijene kruha i žitarica u nas porasle su u 2018. godini u odnosu na 2017. godinu, kada su prosjek Unije prelazile za 1,8 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Po cijenama kruha Hrvatska, otkriva euro-statistika, stoji rame uz rame sa susjednom Slovenijom. Naime, cijene kruha i žitarica u našem zapadnom susjedu lani su za 3,9 posto bile iznad Unijina prosjeka. I u Sloveniji su u 2018. godini cijene kruha i žitarica bile više od onih godinu ranije, kada su prosjek EU premašivale za 3,5 posto. Ovdje, međutim, valja reći kako su i plaće u Sloveniji veće od onih u Hrvatskoj.

Cijene kruha i žitarica u Hrvatskoj gotovo su dvostruko više od cijena u Rumunjskoj, članici EU s najnižim cijenama tih ključnih prehrambenih proizvoda. Naime, cijene kruha i žitarica u Rumunjskoj čak su 45,8 posto niže od prosjeka Unije.

S druge strane, najviše cijene kruha i žitarica u EU ima Danska, u kojoj su one u prosjeku 52 posto veće od Unijina prosjeka. Na drugom mjestu je Austrija, u kojoj su cijene kruha i žitarica lani bile 35,3 posto iznad prosjeka EU, pokazuju podaci Eurostata.