Nedostaje ključni sastojak

Cijena ječmenog slada otišla u nebo, znači li to da nam uskoro slijedi poskupljenje piva?

Proizvodnja ječmenog slada, koji daje i posebnu boju pivu, u Skandinaviji, Baltiku, Francuskoj i Njemačkog se prepolovila
Ilustracija
 Getty Images

Europske pivovare suočavaju se s manjkom ponude ključnog sastojka u proizvodnji piva, ječmenog slada, što je dovelo do povećanja cijene slada za dvije trećine od svibnja ove godine. Razlog za to su, javlja Financial Times, jake vrućine u Europi, pa je proizvodnja ječmenog slada, koji daje i posebnu boju pivu, u Skandinaviji, Baltiku, Francuskoj i Njemačkog pala za 50 posto. Zbog toga je cijena otišla na 230 eura po barelu, najveću razinu u zadnjih pet godina.

Europa je najveći proizvođač proljetnog ječmenog slada, kojeg izvozi u craft-pivovare u SAD, Jugoistočnu Aziju i Afriku, a vruće i suho vrijeme je pogodilo i proizvodnju ječmenog slada u SAD-u, Rusiji i Australiji. Analitičari predviđaju da će ove godine manjak ponude ječmenog slada na tržištu iznositi 490 tisuća tona. Kada se tome pridodaju i ovogodišnji problemi s manjkom ponude karbon dioksida potrebnog za proizvodnju piva, sigurno je da će jačati pritisak na rast cijene craft piva, dok će se veliki proizvođači ipak lakše nositi s tim rastom cijena ulaznih sastojaka za proizvodnju ovog prehrambenog proizvoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:54