Prvi u svijetu

Kanadski znanstvenici spajaju nespojive proizvode: proizveli su pivo vareći kanabis

U Kanadi će u listopadu biti legalizirana marihuana, što će otvoriti vrata za nastanak novog tržišta
Ilustracija
 Getty Images/iStockphoto

Nakon izuma piva koja samo sadrže marihuanu, kanadski znanstvenici otišli su korak dalje i napravili su pivo vareći kanabis, piše Fortune. Točnije, postojeća piva varena su od ječma te se u njima nalazi ulje marihuane, dok je u procesu varenja novog piva ječam zamijenjen listovima, stabljikama i korijenom kanabisa.

Naime, u Kanadi će u listopadu biti legalizirana marihuana zbog čega mnogi poduzetnici žele biti dijelom tržišta za koje se vjeruje da će imati vrijednost između 12 i 22 milijarde kanadskih dolara. U sklopu toga razvijaju se proizvodi od kanabisa poput brownieja, meda, koktela i piva, a u tome prednjači startup Province Brands koji se nalazi iza novog piva.

- Mislim da se nigdje drugdje na svijetu ne bi mogli baviti ovim poslom. Kanada je već sada vodeća u razvoju industrije medicinskog kanabisa i očekujemo da će se dalje razvijati kako bi vodila svijet u trgovini i industriji kanabisa koji će odrasli slobodno uživati – izjavio je Dooma Wendschuh iz te kompanije za Guardian.

Osim toga, objasnio je da su rani pokušaji razvoja piva od kanabisa imali okus poput brokule, ali su na kraju ipak uspjeli razviti pravu kombinaciju hmelja, vode, kvasca i kanabisa da bi dobili ukusan proizvod. Riječ je o bezalkoholnom i bezglutenskom pivu koje omogućuje svojim korisnicima da se osjećaju pomalo omamljeno, a znanstvenici opisuju njegov okus kao suh, mirisan i manje sladak od klasičnog piva. Njihov cilj je razviti pivo od kanabisa koje ima potpuno isti omamljujući utjecaj kao i konzumacija jednog alkoholnog pića koje "brzo udara". Točnije, psihoaktivni afekti THC-a (kojeg novo pivo prosječno sadrži 6,5 miligrama) nastupaju brzo i to puno prije nego kod ostalih proizvoda od marihuane.

Kompanija namjerava izgraditi 50 milijuna kanadskih dolara vrijednu tvornicu koja će biti prva svjetska varionica kanabisa, a u ponudi će imati razna piva nastalih od različitih vrsta i okusa kanabisa što bi oponašalo varionice koje proizvode lagere te crna i svijetla piva.

Ipak, iz Province Brandsa su naglasili da, iako je riječ o bezalkoholnom piću koje je time zdravije i sigurnije od samog piva, ono nije bezopasno.

- Marihuana, a ni naša piva, nisu dobri za vaše zdravlje. Ne bi ih trebali popiti pet niti ih piti čim se probudite ujutro. Ono na čemu radimo je alternativa alkoholu i smatramo da ovim proizvodom mijenjamo svijet – objasnio je Wendshuh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 07:53