Bikini statistika

Čak 80 posto obitelji u EU ima veće prihode od hrvatske obitelji s prosječnim plaćama

AUTOR:

OBJAVLJENO:

29.6.2019. u 17:47

AUTOR:

OBJAVLJENO:

29.6.2019. u 17:47

Woman is shopping in a large supermarket. Fruit and vegetables department., Image: 141260381, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija

Čak 80 posto četveročlanih obitelji u Europskoj uniji, onih koje čine dvije odrasle osobe i dvoje djece, ima veća primanja od prosječne četveročlane obitelji u Hrvatskoj, u kojoj su zaposlena oba roditelja i svaki od njih ima prosječnu plaću 6434 kune neto.

Takva hrvatska obitelj mjesečno raspolaže s oko 1700 eura, a prema podacima Eurostata 80 posto kućanstava u Europskoj uniji kao cjelini ima veća mjesečna primanja od prihodovno prosječnog četveročlanog kućanstva kako ga vidi statistika. Da bi se takva obitelj nalazila u na prihodovnoj sredini EU, odnosno da bi samo polovica kućanstava u cijeloj Uniji zarađivala više od njih, morali bi mjesečno raspolagati s najmanje 1000 eura više. Dakle, mjesečno bi ta obitelj trebala zarađivati nešto više od 20.000 kuna.

Dvoje umirovljenika, svaki s prosječnom hrvatskom mirovinom od 2948 kune, odnosno s mjesečno raspoloživih 786 eura, spadaju u 10 posto dvočlanih kućanstava koja čine dvije odrasle osobe s najnižim primanjima u Europskoj uniji. Ne treba ni govoriti da se i samac s jednom prosječnom mirovinom, a najčešće se u toj poziciji nalaze žene starije dobi, nalazi u još lošijoj poziciji.

Prema svim dodatnim pokazateljima, najteže kraj s krajem spajaju jednoroditeljske obitelji.

Hanza Media