Dostavne službe

Čak 70 posto prigovora protiv kurira u trećem stupnju završi u korist potrošača

AUTOR:

OBJAVLJENO:

20.3.2019. u 16:28

AUTOR:

OBJAVLJENO:

20.3.2019. u 16:28

delivery, mail, people and shipping concept.Young woman sign in digital mobile phone after receiving parcel from courier at home.
Getty Images/iStockphoto

Ilustracija

Rijetkima se u Hrvatskoj da žaliti na nepravilnosti u radu dostavnih službi, no onima koji se ohrabre potražiti zaštitu svojih prava, na kraju se u većini slučajeva isplati.

Sudeći prema podacima koje su nam dostavili iz HAKOM-a, u 2018. godini čak je 70 posto sporova potrošača prema dostavnim službama koje su završile pred ovim tijelom bilo okončano u korist ili barem djelomično u korist korisnika, što je pomak od godine ranije kad je taj postotak iznosio 56 posto.

Osim toga, lani je broj pritužbi koji je završio pred ovom agencijom, u odnosu na godinu ranije, narastao za 84 posto, što znači da je znatno veći broj korisnika pomoć prošle godine odlučio zatražiti i u trećem stupnju procesa žalbe.

Prigovori su se pritom uglavnom odnosili na oštećenje poštanskih pošiljki ili neobavljenu uslugu, a najveći broj zahtjeva za rješavanje sporova odnosio se na pružatelja usluge HP Hrvatsku poštu.

Inače, postupak žalbe u slučaju nepravilnosti na rad dostavnih službi provodi se među rijetkima u Hrvatskoj u tri stupnja, a propisano je da se prvi prigovor šalje pružatelju usluge, koji je pisani odgovor dužan dostaviti u roku od 30 dana.

“Ako korisnik nije zadovoljan pisanim odgovorom davatelja, ima pravo podnijeti pritužbu povjerenstvu za pritužbe potrošača pri davatelju usluge u roku od 30 dana od zaprimljenog odgovora na prigovor. Povjerenstvo za pritužbe je obvezno dostaviti korisniku odgovor na pritužbu u roku od 30 dana. U skladu s člankom 55. Zakona o poštanskim uslugama, korisnik nakon zaprimljenog odgovora Povjerenstva u roku od 30 dana može podnijeti zahtjev za rješavanje spora HAKOM-u.