Optimizam

Burze u svijetu skočile jer se investitori nadaju da je pandemija stabilizirana

Neki od sudionika domaćeg tržišta kapitala nisu bili optimistični da će burza ostati u tom tonu, štoviše, očekuju “vrlo brzo hlađenje” BURZE U SVIJETU SKOČILE Investitori se nadaju da je pandemija stabilizirana NEKI OD SUDIONIKA DOMAĆEG TRŽIŠTA KAPITALA 'Očekuje nas vrlo brzo hlađenje'
Ilustracija
 Kazuhiro NOGI / AFP

Unatoč tome što je izvjesno da svijet ulazi u najdublju krizu od Velike depresije, dionice na burzama od Azije preko Europe do Amerike u ponedjeljak ujutro su skočile u zeleno, a analitičari kažu kako je u pitanju nada da je pandemija koronavirusa ipak stabilizirana, odnosno da su poduzete mjere za obuzdavanje širenja zaraze počele donositi rezultate u najpogođenijim zemljama.

Takvo je raspoloženje slijedila i Zagrebačka burza, gdje je glavni indeks Crobex oko 15 sati bio u plusu više od pet posto, a ukupan promet premašio 36 milijuna kuna. Najtrgovanija dionica, ona Valamar Riviere, dotad je porasla oko osam posto, a AD Plastike čak 14 posto.

Znakovi

No, neki od sudionika domaćeg tržišta nisu bili optimistični da će burza ostati u tom tonu, štoviše, očekuju “vrlo brzo hlađenje”. Kako nam je rekao jedan od njih, institucionalni ulagači na domaćem tržištu neće žuriti s kupnjama, a i mirovinski fondovi kupuju selektivno.

Kako je međunarodna kretanja sumirao Financial Times, u Europi virus pokazuje znakove da je dosegnut vrhunac zaraze, broj umrlih u Italiji, Španjolskoj i Francuskoj usporava, neke vlade razmišljaju o postupnom labavljenju nametnutih mjera zabrane kretanja te se budi nada da bi ekonomska aktivnost mogla biti nastavljena u skorije vrijeme. Jedna od zemalja koja je to najavila je Austrija.

Njemački akcijski plan

Reuters je pak objavio detalje njemačkog akcijskog plana s listom mjera (uključujući obvezu nošenja maske u javnosti, ograničenja javnih okupljanja i brzog detektiranja infektivnih lanaca), za koje se procjenjuje da će biti dovoljne kako bi se omogućio povratak u normalu nakon što zabrane budu ukinute, kako se planira, nakon 19. travnja.

Strateg Deutsche Banka smatra da će za uspješno ponovno otvaranje gospodarstava, bez straha od novih mini zatvaranja, trebati provoditi testove na antitijela “kako bi određeni dio populacije mogao raditi cijelo vrijeme, neovisno o širenju virusa”.

Rast indeksa Stoxx Europe 600 (predstavlja dionice kompanija iz 17 europskih zemalja) povele su dionice iz automobilske i putničke industrije nakon što je Italija objavila najmanji broj umrlih od koronavirusa u više od dva tjedna, Francuska je imala najmanje umrlih u pet dana, a u Španjolskoj je ta jeziva brojka pala treći dan zaredom. “Vidi se svjetlo na kraju tunela, ali tunel je jako dugačak”, prenio je Bloomberg komentar jednog od londonskih ekonomista UniCredita.

Reuters je zbrojio da je STOXX 600 izgubio na tržišnoj vrijednosti više od tri bilijuna dolara od veljače zbog straha od globalne recesije jer su cijeli sektori bili na rubu kolapsa.

Analitičari očekuju, unatoč snažnim fiskalnim i monetarnim stimulativnim mjerama, recesiju, a Goldman Sachs je najavio 38,4 posto pad realnog BDP-a eurozone u drugom tromjesečju.

Dionice dotakle dno

S obzirom na najnovija kretanja na svjetskim burzama, moguće je da su dionice već dotakle svoje dno, odnosno apsorbirale većinu loših vijesti koje tek slijede u ekonomiji, nadaju se neki.

Također, prema očekivanjima optimista, recesija bi mogla biti kratkotrajna, a prihodi i zarade se oporaviti brže nego što je to bio slučaj u prošlosti, što se obično u investicijskom svijetu opisuje kao “V” scenarij.

Na Wall Streetu se, međutim, u ponedjeljak naveliko čitalo pesimistično pismo Jamieja Dimona, glavnog izvršnog direktora najveće američke banke JP Morgan, upućeno dioničarima, u kojem kaže da očekuje “tešku recesiju kombiniranu s nekom vrstom financijskog stresa sličnog globalnoj financijskoj krizi 2008. godine”.

Korekcija indeksa od -17,23 do -25,9%

Hrvatska burzovna statistika govori pak da je ožujak bio intenzivan i volatilan, uz prosječan ukupni dnevni promet od oko 30 milijuna kuna (dok je u siječnju iznosio oko 13 milijuna kuna, a u veljači oko 21 milijun kuna). Promet dionicama unutar knjige ponuda bio je u ožujku gotovo 50 posto veći, a ukupan promet 58 posto. “Sredina mjeseca bila je obilježena izrazitom fluktuacijom cijena, dok je u drugom dijelu došlo do određenog smirivanja trenda, pa čak i oporavka indeksa. Tržišna kapitalizacija dionica u konačnici je pala 13,3 posto, a CROBEX je na mjesečnoj razini korigiran -20,6 posto. Korekcija ostalih indeksa također je bila dvoznamenkasta, u rasponu od -17,23 (CROBEXnutris) do -25,9 posto (CROBEXindustrija)”, objavila je Zagrebačka burza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:42