Novi globalni trend

Bogati i slavni pokreću nove trendove u darivanju, više ne žele poklanjati novac

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

1.5.2019. u 15:50

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

1.5.2019. u 15:50

Kim Kardashian and Kanye West arrive at the 2016 MTV Video Music Awards in New York, U.S., August 28, 2016. REUTERS/Eduardo Munoz TPX IMAGES OF THE DAY - RTX2NE1I
REUTERS

Tražite idealan poklon za nečiji rođendan ili promociju, a ne želite davati novac? Što mislite o darivanju dionica?

Ako je suditi po zadnjem trendu među bogatim i slavnim dionice su novi “in” poklon, piše CNN. Kanye West je svojoj supruzi, Kim Kardashian za Božić poklonio dionice Disneyja, Netflixa, Amazona, Applea i Adidasa, a Russell Wilson, bek momčadi američkog nogometa Seattle Seahawks, ovaj je tjedan svojim suigračima iz kluba poklonio dionice Amazona vrijedne 12 tisuća dolara.

No, nisu poklon-dionice privilegija samo bogatih i slavnih. Ne treba biti milijunaš da bi se poklonila jedna dionica. Također, ima li boljeg poklona od onog koji u budućnosti može generirati još novca. Naravno, vrijednost dionica pada i raste, ali prema pisanju CNN-a, vrijednost burzovnog indeksa S&P 500, koji okuplja 500 najvrjednijih svjetskih tvrtki, ove je godina skočila za 17 posto, a u zadnjih deset i za 239 posto.

Mogao bi to postati novi globalni trend, a tome u prilog govori i stranica GiveAShare.com, specijalizirana za poklanjanje dionica. Kako kaže osnivač stranice Rick Roman, objavljuju oni svaki kvartal deset najpopularnijih dionica, koje uključuju kompanije kao što je Disney, Harley Davidson i Nike te nogometni klub Manchester United.

U prvih deset, također, nalaze se i ostale američke tvrtke Apple, Coca-Cola, Starbucks, Under Armour, Nintendo i Ford. Osim toga, poklon dionice se mogu kupovati i po kategorijama. Tako su za tinejdžere predviđene dionice Twittera, Snapa i Facebooka. Za muškarce Harley-Davidson, Craf Beer Alliance ili Berkshire Hathaway, holding Warrena Buffetta, a za žene Starbucks, Target ili Tiffany & Co.

- Dionice Disneyja prvi su odabir za poklon svake godine, ali Appleove dionice zasad pokazuju najbolju izvedbu, zaključio je Roman.