Promjena na čelu

Iznenada smjena u holivudskom divu, odlazi šef koji je povećao vrijednost Disneya pet puta

Robert Iger izvršni direktor Disneya bio je od 2005., zamijenio ga je Bob Chapek
Robert Iger
 AFP

Odbor direktora Walta Disneya, jedne od najvećih svjetskih kompanija u industriji zabave, imenovao je jučer Boba Chapeka za novog izvršnog direktora kompanije. Imenovanje Chapeka uslijedilo je nakon iznenadnog odlaska s čela kompanije Roberta Igera, koji je funkciju izvršnog direktora Disneya obnašao od listopada 2005..

- Robert A. Iger preuzima ulogu izvršnog predsjednika Odbora direktora i usmjeravati će razvojnu politiku kompanije. Na novoj poziciji iskoristiti će svo svoje iskustvo kako bi osigurao glatku i uspješnu tranziciju do kraja svog ugovora 31.prosinca 2021.. - priopćio je Odbor direktora Walta Disneya.

Iger je poručio kako imenovanje Chapeka smatra optimalnim rješenjem za vođenje kompanije u nastupajućem razdoblju koje će, naznačio je, obilježiti nastavak integracije s Twenty First Century Foxom i daljnje prilagođavanje Disneya zahtjevima publike.

Dugogodišnji šef najvećeg holivudskog studija Iger upozorio je da Chapek postaje tek sedmi izvršni direktor Disneya u stogodišnjoj povijesti kompanije. Podsjetio je i kako iza novog izvršnog direktora Disneya stoji 27 godina iskustva u kompaniji na važnim operativnim funkcijama.

- Bob Iger izgradio je Disney u najcjenjeniju i najuspješniju medijsku i zabavnu tvrtku, imao sam sreću sudjelovati u radu njegovog tima. Sve što smo dosad postigli služi kao čvrst temelj za daljnje kreativno pripovijedanje, hrabre inovacije i promišljeno prenošenje rizika – poručio je Bob Chapek.

U priopćenju Odbora direktora Disneya prenosi se i komentar Susan Arnold, neovisne članice Odbora, koja je, među ostalim, skrenula pozornost na Igerove zasluge za peterostruki rast tržišne kapitalizacije kompanije.

- U Igerovu mandatu akvizicijama Pixara, Marvela, Lucasfilma i Twenty-First Century Foxa, Disney je postigao neusporedivu financijsku i kreativnu razinu. Vjerujemo da će vodstvo i predanost g. Chapeka strategiji kompanije osigurati da ona i dalje stvori značajnu vrijednost za naše dioničare u godinama koje su pred nama – ocijenila je Susan Arnold.

Budući da je Chapek napustio funkciju direktora Disneyevih zabavnih parkova i proizvoda, Odbor direktora najavio je skoro imenovanje novog šefa tog odjela kompanije. Odjel parkova i proizvoda je brojem zaposlenih, oko 170 tisuća, i raširenošću poslovanja unutar i izvan SAD-a, najveći unutar Disneya, a Chapek ga je vodio od 2015.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:06