Apel HUB-a

Banke savjetuju umirovljenike da svoje mirovine podižu s bankomata

Sve banke u Hrvatskoj privremeno su ukinule naknade za transakcije podizanja gotovine debitnim karticama na bankomatima izvan vlastite bankomatske mreže
Ilustracija
 Marijo Basic / CROPIX

Hrvatska udruga banaka savjetuje umirovljenike da na dan isplate mirovina u najvećoj mjeri koriste mogućnost podizanja gotovine s bankomata te da poslovnice banaka u cilju zaštite zdravlja posjećuju isključivo u slučaju neophodnosti.

HUB podsjeća kako su sve banke u Hrvatskoj privremeno ukinule naknade za transakcije podizanja gotovine debitnim karticama na bankomatima izvan vlastite bankomatske mreže, a bankomati su opskrbljeni dovoljnom količinom gotovog novca i dostupni su u svakom trenutku. Umirovljenici se također pozivaju da u najvećoj mjeri koriste mogućnost beskontaktnog plaćanja karticama za što su također podignuti limiti plaćanja bez potrebe unosa PIN-a.

Kako bi umirovljenici mogli izvršiti isplatu mirovine na bankomatima, neophodno je da posjeduju debitnu karticu tekućeg računa i osobni identifikacijski broj (PIN). Umirovljenike koji ne posjeduju debitnu karticu ili PIN HUB moli da kontaktiraju svoju banku telefonskim putem kako bi ih banka mogla informirati o mogućnostima koje su im na raspolaganju.

Svjesni činjenice da pojedini umirovljenici nisu u mogućnosti koristiti usluge digitalnog bankarstva, mreže bankomata i kartičnog plaćanja, Hrvatska udruga banaka apelira da u tom slučaju zatraže pomoć osoba koje imaju punomoć izvršiti transakcije umjesto njih.

HUB apelira na građane da u dane isplate mirovina u najvećoj mjeri odgode dolazak u poslovnice banaka te na taj način daju prednost i pruže dodatnu sigurnost starijim građanima kojima je dolazak u poslovnice neophodan. Poslovnice banaka u Hrvatskoj zbog donesenih preventivnih mjera zaštite od koronavirusa rade prema novom prilagođenom radnom vremenu, a informacije o tome kao i druge novosti vezane uz poslovanje u vrijeme epidemije koronavirusom redovno se objavljuju i ažuriraju na mrežnim stranicama banaka.

Banke će s pozornošću nastaviti pratiti daljnji razvoj situacije i preporuke državnih tijela te u skladu s njima postupati, priopćili su iz HUB-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:32