Signalitics

Bankarski sektor potpomogao rast američkih dioničkih indeksa, raste i cijena nafte

Ilustracija
 Profimedia, Eyevine

Američki dionički indeksi jučer su zabilježili mješovitu izvedbu pri čemu je rast predvođen izdanjima financijskog i telekomunikacijskog sektora dok je sektor usluga zabilježio negativnu izvedbu. Naime, financijski sektor S&P 500 zabilježio je rast od 1,8% nošen izvedbom bankarskog sektora koji je zabilježio najsnažniji jednodnevni rast od sredine srpnja.

Do pomaka dolazi uslijed nastavka rasprodaja američkih obveznica pri čemu je trgovanje američkih 10-godišnjim prinosom zatvoreno na najvišoj razini ove godine a spread u odnosu na 2-godišnji prinos se proširio.

Izdanja bankarskog sektora su osjetljiva na fluktuacije kamatnjaka s obzirom da se dio njihovog poslovanja temelji na zaduživanju po kratkoročnim kamatnim stopa i plasiranju kredita na dulji vremenski period. Iz spomenutog razloga proširenje spreada za investitore implicira povećanje marži banaka.

Realni 10-godišnji prinos, odnosno prinos prilagođen za inflaciju jučer je dosegnuo najvišu razinu od travnja 2011. godine te posljednji podaci ukazuju na umjereno smanjenje interesa inozemnih investitora za američke obveznice.

Mogući uzlazni pritisci proizlaze i iz smanjenje potražnje mirovinskih fondova kojima je smanjenje porezni odbitak po toj osnovi.

I dok su investitori uglavnom zanemarili novu rundu uvođenja carina između SAD-a i Kine te su azijski dionički indeksi također zabilježili pozitivnu izvedbu, neke od vodećih svjetskih banaka upozorile su na potencijalne opasnosti koje proizlaze iz istih. Naime, s obzirom da je uvoz SAD-a u Kinu mnogo niži nego uvoz kineske robe u SAD, potencijal kineskog oporezivanja američke robe ostaje ograničen. Moguće mjere odmazde Kine uključuju uvođenje uvoznih kvota na američka dobra, nametanja barijera za uvoz roba i dulje zadržavanje robe na granici. Dodatno, ne isključuje se mogućnost rasprodaje američkog duga i otežavanje poslovanja američkih kompanija u Kini.

Od podataka, istaknimo kako je izgradnja stambenih jedinica u SAD-u u kolovozu nadmašila tržišna očekivanja uz rast od 9,4% godišnje na 1.282 milijuna u kolovozu.

Cijene nafte jučer su porasle uslijed iznad očekivanog pada zaliha američke nafte pri čemu su se iste spustile na najnižu razinu od veljače 2015. Dodatno, zalihe su na oko 3% nižim razinama u odnosu na njihov petogodišnji prosjek stanja u ovo doba godine. Potpora rastu cijena nafte stigla je i od prošlotjednog udara uragana Florence na američku obalu te obnovljenih američkih sankcija na izvoz iranske nafte koje će stupiti na snagu krajem godine.

Cijene industrijskih metala, uključujući bakar i cink, jučer su zabilježile rast kako su investitori ostavili po strani moguće negativne učinke trgovinskog rata SAD-a i Kine na duljem vremenskom horizontu te se fokusirali na trenutne znakove snažne potražnje.

Od lipnja, bakar i ostali industrijski metali su se našli pod snažnim pritiscima uslijed straha investitora oko trgovinskog rata te posljedičnog usporavanja svjetskog rasta.

Trenutni fundamenti su pritom uvelike bili ignorirani te su se investitori futuresima uvelike kladili na pad cijena što je uzrokovalo snažne rasprodaje i rezultiralo padom cijene bakra oko 15% na ytd razini. Kina je najveći svjetski potrošač sirovina te nedavne najave ekonomske politike i mjere odmazde prema uvozu američke robe upućuju na nastavak snažne potražnje za sirovinama, barem u kratkom roku.

Tečaj EUR/USD ostao je jučer uvelike nepromijenjen unatoč nastavku rasta američkih prinosa te ne očekujemo značajnije pomake niti u danima pred nama uslijed očekivane suzdržanosti investitora pred sastanak Fed-a sljedeći tjedan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:12