Signalitics

Američka stopa nezaposlenosti pala na najnižu razinu u zadnjih 50 godina

Dara Khosrowshahi, šef Ubera na Wall Streetu na otvaranju trgovanja dionicama te kompanije
 Brendan McDermid / REUTERS

ŠTO SE DOGODILO?

Nakon što su prošlotjedne objave indikatora sentimenta razočarale tržišta te dodatno potaknule strahove od izbijanja recesije, nije se mnogo očekivalo od objave podataka o američkoj zaposlenosti u petak. Umjesto da potvrdi slabosti američke ekonomije, solidna objava rasta zaposlenosti i pad stope nezaposlenosti na najnižu stopu u proteklih 50 godina pokazali su da je ekonomija u i dalje dobrom stanju. Preciznije, zaposlenost je ostvarila rast od 136 tisuća u rujnu dok se stopa nezaposlenosti spustila na svega 3,5%.

ŠTO TO ZNAČI?

Evidentno je pritom kako je stopa rasta zaposlenosti usporila u nedavnom periodu sa oko 200 tisuća koliko je iznosila u prosjeku u 2018. na oko 160 tisuća koliko iznosi u ovoj godini. Čini se kako je ovo ipak posljedica premale ponude radnika, a ne smanjene potražnje za istima s obzirom da stopa nezaposlenosti i dalje pada a prijave nezaposlenih radnika u sustav ostaju na niskim razinama.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Sve u svemu, izgledno je kako će Fed ove godine još jednom sniziti bazični kamatnjak uslijed daljnjeg pogoršanja vanjskog okruženja i narušavanja indikatora sentimenta u domaćoj ekonomiji. Nakon toga američka centralna banka izgledno će se suzdržati od daljnjih mjera podrške ekonomiji koju karakterizira snažno tržište rada te i dalje solidna stopa rasta bruto domaćeg proizvoda od oko 2%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:09