Signalitics

Američka stopa nezaposlenosti pala na najnižu razinu u zadnjih 50 godina

AUTOR:

OBJAVLJENO:

7.10.2019. u 10:05

AUTOR:

OBJAVLJENO:

7.10.2019. u 10:05

Uber Technologies Inc. CEO Dara Khosrowshahi and co-founder Garrett Camp take a selfie photograph on the trading floor of the New York Stock Exchange (NYSE) during the company's IPO in New York, U.S., May 10, 2019. REUTERS/Brendan McDermid
Brendan McDermid / REUTERS

Dara Khosrowshahi, šef Ubera na Wall Streetu na otvaranju trgovanja dionicama te kompanije

ŠTO SE DOGODILO?

Nakon što su prošlotjedne objave indikatora sentimenta razočarale tržišta te dodatno potaknule strahove od izbijanja recesije, nije se mnogo očekivalo od objave podataka o američkoj zaposlenosti u petak. Umjesto da potvrdi slabosti američke ekonomije, solidna objava rasta zaposlenosti i pad stope nezaposlenosti na najnižu stopu u proteklih 50 godina pokazali su da je ekonomija u i dalje dobrom stanju. Preciznije, zaposlenost je ostvarila rast od 136 tisuća u rujnu dok se stopa nezaposlenosti spustila na svega 3,5%.

 

ŠTO TO ZNAČI?

Evidentno je pritom kako je stopa rasta zaposlenosti usporila u nedavnom periodu sa oko 200 tisuća koliko je iznosila u prosjeku u 2018. na oko 160 tisuća koliko iznosi u ovoj godini. Čini se kako je ovo ipak posljedica premale ponude radnika, a ne smanjene potražnje za istima s obzirom da stopa nezaposlenosti i dalje pada a prijave nezaposlenih radnika u sustav ostaju na niskim razinama.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Sve u svemu, izgledno je kako će Fed ove godine još jednom sniziti bazični kamatnjak uslijed daljnjeg pogoršanja vanjskog okruženja i narušavanja indikatora sentimenta u domaćoj ekonomiji. Nakon toga američka centralna banka izgledno će se suzdržati od daljnjih mjera podrške ekonomiji koju karakterizira snažno tržište rada te i dalje solidna stopa rasta bruto domaćeg proizvoda od oko 2%.