Tako to rade najveći

Amazon i ove godine plaća nula dolara poreza: 'Koriste trikove, ali sve je legalno!'

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

16.2.2019. u 8:50

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

16.2.2019. u 8:50

THE AMAZON WAREHOUSE IN PETERBOROUGH,CAMBS,ON THURSDAY NOV 7TH 2013.THE WAREHOUSE IS ABOUT TO HIT ITS BUSIEST TIME TO THE BUILD UP TO CHRISTMAS AND COMPANY HAS EMPLOYED 50% EXTRA STAFF COMPARED TO LAST YEAR.Shopping website Amazon has increased its seasonal workforce by 50 PER CENT this Christmas to deal with the high demand from customers.The online retailer has hired more than 15,000 seasonal workers this year - a massive 5,000 more than in 2012.Staff at Amazon are already working flat out in its UK warehouses as orders pour in with less than 50 shopping days to Christmas.Workers at the Peterborough fulfilment centre in Cambridgeshire are picking and packing round the clock as millions begin their online Christmas shopping.Amazon predicts that the busiest day for online shopping in the UK, often referred to as Cyber Monday, will fall on December 2 this year, with post-work Christmas shoppers triggering a sales peak at 6pm., Image: 176497264, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Skladište Aamazona u Peterboroughu

Najveći svjetski online trgovac Amazon, tržišne vrijednosti 793 milijarde dolara, i ove će godine platiti ravno 0 dolara poreza, piše Business Insider.

Drugu godinu za redom trgovački div izbjeći će plaćanje poreza, a nije ih u tome pokolebala ni žestoka kritika predsjednika SAD-a Donalda Trumpa. Amazon, drugi u povijesti s ostvarenom tržišnom vrijednosti preko bilijun dolara, za to koristi različite trikove, ali sve je legalno i po zakonu, piše BI.

Tako su, prema odluci Vrhovnog suda iz 1992. godine, bili izuzeti od plaćanja poreza prema saveznoj državi u kojoj posluju jer su tvrtka koja se bavi e-trgovinom. U međuvremenu, ta se odluka promijenila 2017. godine, ali i toj su regulativi izmigoljili jer u većini slučajeva ne prodaju vlastite proizvode, već služe kao prodajna platforma za druge trgovce.

I ne samo to, kaže Steve Kovach, komentator Business Insidera, brojne savezne države same im nude porezne olakšice kako bi ih privukli da baš kod njih otvore novo skladište.

- Vjerojatno ste čuli za Središnjicu 2, novi kampus koji Amazon pokušava izgraditi u SAD-u. Države sada doslovno gaze jedna preko druge kako bi im ponudli što bolji dogovor. New Jersey, primjerice, nudi 7 milijardi dolara u poreznim olakšicama ako za svoj novi kampus izaberu Newark u New Jerseyju – objasnio je Kovach. Savezne države SAD-a, naravno, pokušavaju se izboriti za nova postrojenja koja znače i nova radna mjesta.

- Najveća je ironija u tome što, iako Trump voli raspaliti po Amazonu zbog toga što ne plaćaju porez, on izdaje zakone koji im to olakšavaju. Upravo je smanjio stopu poreza na dobit s 35 posto na 21 posto. A zamislite, to se odnosi i na njegovo poslovanje – zaključio je Kovach.

Podsjeća i na epizodu kada je Hillary Clinton, bivša predsjednička kandidatkinja, Trumpa prozvala zbog čestih kritika Amazona tvrdeći da je upravo on taj koji ne plaća savezni porez na dohodak. Ovaj je na to lakonski odgovorio: “To je zato što sam pametan”.