Sezona jagoda

'50 kuna za kilogram? Prestrašno, i nama će se srušiti cijena zbog njih'

Iz zagrebačke udruge “Jagodica purgerica” kažu da će jagode prodavati po staroj cijeni od 15 kn za 500 g
Ilustracija
 Vojko Basic / CROPIX

Kao što su proizvođači s juga Hrvatske najavljivali, prve vrgoračke jagode jučer su se počele prodavati na nekoliko lokacija u Zagrebu, a njihova je cijena od 50 kuna za kilogram iznenadila, a može se reći i šokirala, i najvjernije kupce.

Za pakiranje od 500 grama koje se godinama prodaje u prepoznatljivim plavim košaricama jučer je, kako smo primijetili, malo Zagrepčana moglo izdvojiti 25 kuna. To više što su nekoliko koraka dalje na akcijama u trgovačkim centrima mogli kupiti jagode istih sorti clery i joly za 10 kuna.

Dakako, jagode koje su se nudile bile su dopremljene iz Vrgorca uz mnoštvo prepreka zbog novog režima prolaska do Zagreba, ali su svježije nego one koje su pakirane prije pet dana u Španjolskoj.

Tu staru priču o prednosti domaćih jagoda pred uvoznima u sezoni branja zna i Marijan Horvat, predsjednik Udruge uzgajatelja jagoda grada Zagreba “Jagodica purgerica”, ali ova cijena je i njega ostavila bez riječi. - To je prestrašno. I ja sam jučer od naših članova dobio informacije kako prekupci koriste ovu situaciju i nabijaju cijene jagoda na prodajnim mjestima u Zagrebu. I inače su vrgoračke jagode bile skuplje za 15-ak posto od naših u sezoni jer su dozrijevale koji tjedan prije, ali ovo je cijena koja bi mogla ugroziti i naš urod jer će se ljudi okrenuti uvoznoj jagodi - kaže Horvat.

Članovi udruge “Jagodica purgerica” odlučili su da će se njihove jagode od početka idućeg tjedna prodavati po staroj cijeni od 15 kuna za 500 grama, a uveli su i novosti poput dostave za veće količine po još boljim cijenama.

- Nama je cilj ovogodišnji urod dovesti do potrošača na što sigurniji način kako bismo im pomogli da uz domaći proizvod zaborave na muke oko korone. Kod nas nema problema ni oko radne snage koja je potrebna za branje jer godinama imamo fer odnos prema beračima, koje kvalitetno plaćamo i zadovoljni su uvjetima poslovnog odnosa. Sva je sreća da u cijelom lancu nemamo prekupaca koji mešetarenjem našim kolegama iz Dalmacije ponekad znaju ugroziti urod jagoda, pa i mandarina - zaključio je Horvat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:56