Ilustracija
 Hrvoje Serdar
Stabilizacija tržišta

'Žurno pomozite vinarima! Ako to ne učinite propast će više od 40 milijuna kuna potpora'

Za prvih šest mjeseci očekuje se pad prodaje vina i do 80 posto
Piše: Novac.hrObjavljeno: 25. lipanj 2020. 16:35

Kriza uzrokovana koronavirusom snažno je pogodila i vinogradarsko-vinarski sektor, stoga je Hrvatska gospodarska komora resornom Ministarstvu poljoprivrede predložila izmjene Nacionalnog programa pomoći sektoru vina, tzv. vinske omotnice.

Pozdravili su pritom odluku Vlade za uvođenjem mjera potpore za stabilizaciju tržišta vina, ali traže njezinu što žurniju provedbu.

„Izvanredne mjere pomoći za destilaciju vina i za krizno skladištenje vina predložila je Hrvatska gospodarska komora i Udruženje vinarstva HGK. Ovo je još jedan primjer dobre suradnje proizvođača i resornog Ministarstva poljoprivrede. Vjerujemo da će ova potpora djelomično stabilizirati nepovoljnu situaciju na tržištu vina uzrokovanu pandemijom koronavirusa te pomoći vinarima i vinogradarima u osiguranju financiranja tekuće proizvodnje vina i grožđa te otkupa grožđa iz ovogodišnje berbe", istaknuo je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Naime, Europska komisija je izmijenila zakonodavni okvir koji omogućuje primjenu izvanrednih mjera za vinarstvo i vinogradarstvo. Izmjenama Nacionalnog programa pomoći sektoru vina, što Komora predlaže, omogućila bi se primjena izvanrednih mjera potpore za stabilizaciju tržišta vina.

HGK
Dragan Kovačević

HGK apelira na Ministarstvo poljoprivrede i tijelo za provedbu ovih mjera, Agenciju za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, da krenu s provedbom ovih mjera kako bi se potpora vinarima mogla ostvariti čim prije i u predviđenom obujmu.

Anketa koju je provela Komora u sklopu Udruženja vinarstva HGK pokazuje da je trenutno problematičan plasman 50 do 60 posto zaliha vina. Za prvih šest mjeseci očekuje se pad prodaje i do 80 posto jer gotovo sve vinarije svoje prodaje realiziraju kroz turističku sezonu.

„Sada je sve na resornom ministarstvu. Očekujemo žurnu objavu natječaja za provedbu mjera kako zbog rokova ne bi doveli u pitanje realizaciju osiguranih sredstava, a posebno za mjeru kriznog skladištenja. Članice Udruženja vinarstva HGK traže brzu reakciju Ministarstva poljoprivrede i Agencije te jednostavnu natječajnu proceduru, bez suvišnog administriranja. Ako se žurno ne pristupi provedbi natječaja, predviđena sredstva mogla bi ostati neiskorištena. Radi se o 38,3 milijuna kuna potpore za destilaciju i 5,01 milijuna kuna potpore za skladištenje vina", upozorava Kovačević.

Linker
19. listopad 2020 03:07