Otvaranje granica

Živnulo trgovanje hotelskim dionicima na Zagrebačkoj burzi, odmah nakon izjave Capellija

U Valamaru procjenjuju da će operativni gubitak do kraja svibnja iznositi 110 do 120 milijuna kuna
Hotel Valamar Parentino (prije Valamar Zagreb) u Poreču
 Danijela Peračić / CROPIX

Dok se čeka otvaranje državnih granica i domaćih hotela, na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak je malo živnulo trgovanje hotelskim dionicama, pogotovo Valamar Riviere uvrštene na Vodeće tržište, uz znatan porast cijene.

Najveći promet na burzi bio je dionicom Valamar Riviere iz koje su krajem prošlog tjedna najavili da se pripremaju za ponovno otvaranje kampova i hotela tijekom svibnja i lipnja, uz napomenu da će to ovisiti o otvaranju granica i stvaranju preduvjeta da gosti mogu doputovati u željenu destinaciju. Zbog krize izazvane pojavom Covid-19 i zatvaranja objekata 15. ožujka, u Valamaru procjenjuju da će operativni gubitak do kraja svibnja iznositi 110 do 120 milijuna kuna, a normalizaciju poslovanja očekuju tek iduće godine. Objavili su i kako očekuju da će mjere Vlade kojima se podupire očuvanje radnih mjesta biti produžene do kraja ožujka iduće godine.

Inače, kako je nedavno objavio ministar turizma Gari Capelli, otkazivanja rezervacija za srpanj i kolovoz još nema, a smatra kako je realno očekivati oko 30 posto prošlogodišnje sezone.

Sektorski indeks Crobexturist (čine ga Valamar Riviera, Arena Hospitality Group, Jadran, Maistra i Plava laguna) je oko 15 sati bio u rastu 4,48 posto s prometom iznad tri milijuna kuna, pri čemu je cijena dionice Valamara rasla više od osam posto, kao i Plave lagune, a Arene skoro šest.

Indeks turističkog sektora je već prošlog tjedna poskočio nakon vijesti o popuštanju restriktivnih mjera u vezi koronavirusa i otvaranju granica, ali prometi na burzi su općenito vrlo niski. Kako je za Hinu komentirala analitičarka tržišta kapitala u Erste banci, prosječni dnevni promet dionicama prošlog tjedna je iznosio nešto više od četiri milijuna kuna, što je najniži prosječni dnevni promet još od početka 2019. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:57