Apel Vladi

'Želimo li očuvati radna mjesta i zaposlenost u turizmu potpore se moraju nastaviti'

Na Vladu tako apeliraju da hitno donese odluku produljenju potpora HZZ-a za očuvanje radnih mjesta na dodatna tri mjeseca
Sezonski poslovi, ilustracija
 Andrija Lučić / CROPIX

Socijalno vijeće za turizam podržava sve dosadašnje Vladine mjere, no ističe kako je za očuvanje radnih mjesta u turizmu nužno da se potpore nastave, izvijestili su u petak iz HUP-Udruge ugostiteljstva i turizma.

Iako je turizam najteže pogođen korona krizom u ovoj godini, vjeruju da turizam ima potencijal za pokretanje i značajan utjecaj na oporavak cjelokupnog hrvatskog gospodarstva kroz svoje multiplikativne efekte. Upravo iz tog razloga drže kako vrijedi očuvati radna mjesta i poslovne sustave u turizmu te da je nužno 'turizmu dati podršku'.

Na Vladu tako apeliraju da hitno donese odluku produljenju potpora HZZ-a za očuvanje radnih mjesta na dodatna tri mjeseca. S pomoći od 4.000 kuna za poslovne subjekte čiji je pad prihoda u odnosu na prethodnu godinu manji za 50 ili više posto,očuvala bi se radna mjesta u djelatnostima koje su najviše pogođene krizom.

- Nastavak potpora za plaće radnika ključna je mjera za očuvanje radnih mjesta i zaposlenosti do početka naredne turističke godine. Sasvim je izvjesno da će se turizam oporaviti te da su educirani i stalni radnici ključ njegova uspjeha. No, lipanj je pred vratima i u velikoj su neizvjesnosti i poslodavci i radnici u turizmu te hitno treba donijeti nove odluke - istaknula je Natali Komen Bujas, direktorica HUP Udruge ugostiteljstva i turizma.

Osim toga, predlažu da se što prije donesu nove odluke i omogući moratorij ili odgoda ugovorenih obveza koje zbog izvanrednih okolnosti nije moguće ispuniti, a koje se nisu mogle predvidjeti niti su nastale krivnjom stalnih sezonaca ili poslodavaca. Socijalni partneri ističu kako je sada vidljivo da će ova turistička sezona biti puno kraća nego li je uobičajeno te da poslodavci neće moći ispuniti kvotu od šest mjeseci rada za stalne sezonce. S toga, dodaju, potrebno je omogućiti smanjenje obveze angažmana radnika u ovoj godini ili odgodu iste na iduću godinu, odnosno dok se ne steknu uvjeti za zapošljavanje.

- Stalni sezonci su za poslodavce u turizmu jednako važni kao i svi stalni radnici te nam je važno za njih omogućiti jednake mjere zaštite kako u očuvanju stabilnosti radnih odnosa, tako i socijalne zaštite kroz garantiranu naknadu za vrijeme dok ne rade. To nam je zajednički interes i cilj za koji vjerujemo da će se donijeti potrebna rješenja u smjeru omogućavanja ispunjavanja i zadržavanja ugovornih obveza, te najvažnije zadržavanja svih stalnih radnika - izjavila je Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Predsjednik Socijalnog vijeća za turizam i predsjednik STUH-a Eduard Andrić je pozvao Vladu da nastavi s provođenjem mjera potpore za turizam kako bi se zadržali svi pozitivni učinci dosadašnjih mjera koje su sačuvale tisuće radnih mjesta i omogućile uključivanje radnika u početak turističke sezone koja je i nadalje upitna jer ne ovisi o nama i turističkim radnicima.

Kazao je kako će zajedno sa HUP-Udrugom ugostiteljstva i turizma nastaviti pregovore oko prilagođavanja nacionalnog - granskog kolektivnog ugovora i svih kolektivnih ugovora s poslodavcima kako bi aktivno utjecali na daljnji oporavak i održivost djelatnosti u periodu koji nam dolazi, a koji oporavak isključivo ovisi o radnicima i njihovim radnim mjestima koja i nikako ne bi smjela doći u pitanje.

- Turističkom sektoru mora se pružiti podrška kako bi se premostio period do sljedeće turističke godine, što se može postići snažnijim korištenjem EU sredstava i fondova za pomoć turizmu kroz subvencije plaća do proljeća 2021. i donošenjem mjera za očuvanje poslovanja turističkih tvrtki smanjenjem stope PDV-a i parafiskalnih nameta - zaključilo je Socijalno vijeće za turizam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:34