Cromaris
 Cromaris
Šesti u svijetu

Zbog rekordne prodaje Cromaris ima najbrži rast udjela u Europi

Piše: Jozo VrdoljakObjavljeno: 24. kolovoz 2020. 13:06

Cromaris, šesta tvrtka u svijetu u proizvodnji kvalitetne bijele ribe, u iznimno teškim gospodarskim okolnostima izazvanima pandemijom koronavirusa,  ostvaruje zapažene poslovne rezultate. Tako je, nakon što je u lipnju ostvarena rekordna prodaja i rast od 20 posto u usporedbi s lipnjom 2019., u srpnju prodano novih rekordnih 1.063 tona ekvivalenta svježe ribe i ostvaren rast od 15 posto.

Ako promatramo razdoblje od siječnja do srpnja 2020., Cromaris je s prodanih 5.730 tona ostvario rast prodaje od jedan posto. Uz rast prosječne prodajne cijene od jedan posto, rast količina prati i rast prihoda od dva posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem. Pozitivan trend nastavlja se u kolovozu te se očekuje da će nadmašiti prošlogodišnje rezultate.

„Zadovoljni smo ostvarenim rezultatima i trendovima rasta svih ključnih pokazatelja poslovanja. Posljednjih nekoliko mjeseci ostvarujemo mjesečnu prodaju veću od 1.000 tona. Prije desetak godina, kada je Adris grupa preuzela četiri male tvrtke za proizvodnju brancina i orade, koje su objedinjene u Cromaris, njihova je ukupna godišnja proizvodnja iznosila oko 1.000 tona. Cromaris je  kompanija s najbržim rastom tržišnog udjela u Europi. Rezultat je to višegodišnjih ulaganja u marketing, proizvodnju, prodaju i razvoj kompanije, predanog rada naših zaposlenika i strateške vizije našeg vlasnika, Adris grupe. Unatoč neizvjesnoj gospodarskoj situaciji, optimistični smo vezano uz daljnji rast i razvoj Cromarisa“, istaknuo je Goran Markulin, direktor Cromarisa.

Cromaris
Goran Markulin, direktor Cromarisa
 

Cromaris 84 posto prodaje ostvaruje na izvoznim tržištima. Glavni nositelj snažnog rasta zabilježenog u prvom dijelu godine jest talijansko tržište, koje je u protekla dva ljetna mjeseca raslo više od 50 posto. Tomu je prethodio snažan rast Cromarisovog tržišnog udjela u Italiji koji je povećan za više od 40 posto ove godine. Cromaris u Italiji, koja je i najveće svjetsko tržište brancina i orade, drži naime 8,3 posto količinskog i više od 11 posto vrijednosnog udjela. Rast tržišnih udjela u 2020. ostvaren je i na nizu drugih europskih tržišta, poput Austrije, Njemačke, Švicarske i  Mađarske.

Cromaris
Uzgajalište Cromaris
 

Podsjetimo, 2019. godine Cromaris je držao 3,2 posto svjetskog tržišnog udjela Mediteranske ribe. Trenutni trendovi rasta ukazuju da će taj pokazatelj na kraju 2020. biti znatno veći. U skladu s planovima i dosadašnjim trendovima i u drugom dijelu godine očekuje se daljnji količinski rast prodaje i prihoda te veća profitabilnost.

Linker
09. prosinac 2020 18:59