Ibiza,ilustracija
 AFP
Prvi takav propis u Europi

Zbog bizarne prakse 'balkoniranja', svjetske party destinacije uvele drastičan propis

Restrikcije balearskih vlasti za 'alkoholni turizam' neće važiti na cijelom području
Piše: Vedran MarjanovićObjavljeno: 18. siječanj 2020. 17:55

Suočene s brojnim incidentima alkoholiziranih gostiju posljednjih godina, vlasti španjolskih otočja Baleara donijele su propis o ograničavanju oglašavanja točenja alkohola, kao i restrikcijama za barove specijalizirane za tu vrstu usluge.

Restrikcije balearskih vlasti na račun 'alkoholnog turizma' neće važiti na cijelom području već u izabranim, najposjećenijim zonama na Mallorci i drugim otocima. Među ostalim, zabrane reklamiranja točenja alkohola uvode se za neke od top destinacija ne samo španjolskog, nego i svjetskog turizma poput Ibize, Palma de Mallorce i Magalufa.

- Riječ je o prvom takvom propisu suzbijanja potrošnje alkohola na tlu Europe – ocjenjuje ugledni BBC, navodeći kako spomenuti propisi imaju za cilj suzbiti onu vrstu turističke ponude koja ohrabruje goste na konzumiranje alkohola.

Tako će, napominje BBC, biti zabranjeno reklamiranje pubova usredotočenih na široku ponudu alkoholnih pića, kao i ponude smanjenih cijena pića tijekom određenog razdoblja dana, odnosno 'happy hour' akcija.

Vlasti Baleara odlučile su ograničiti rad malih trgovina koje imaju alkohol na svojim policama do 21.30 sati s otvaranjem u osam sati ujutro. Jedna od restrikcija namijenjena je i organizatorima kratkih krstarenja, koji neće moći pristajati i reklamirati se u tri najvažnije turističke zone na Balearima.

Tamošnje vlasti odlučile su stati na kraj i dokonoj zabavi dijela gostiju poznatijoj kao 'balkoniranje'. Taj vid zabave ili 'ubijanja' dosade sastoji se u skakanju s hotelskih balkona u bazene.

- Balkoniranje je povezana s brojnim smrtnim slučajevima i ozljedama turista. Vlasti su priopćile kako će oni koji su uhvaćeni u aktivnostima sada biti prisiljeni napustiti svoj hotel i mogu im se suočiti s novčanim kaznama – navodi BBC.

Za poduzetnike koji se ne budu pridržavali restrikcija u reklamiranju točenja alkohola predviđene su, prema navodima uglednog britanskog medija, kazne i do 600 tisuća eura. Kako je riječ o visokim novčanim kaznama, zakonodavac je predvidio da u zamjenu za plaćanje kazne, poduzetnik može prihvatiti kaznu trogodišnje zabrane rada.

- Riječ je o pretjeranim i nesrazmjernim promjenama koje će negativno utjecati na našu turističku ponudu – komentirao je restrikcije lokalnih vlasti Jose Tirado, predsjednik udruge za turističke usluge i poslovanje Mallorce.

Na udaru bi se, procjenjuje BBC, mogli naći mali poduzetnici na Balearima koji ne mogu tek tako, u kratkom roku, promijeniti svoju ponudu i način rada. Najveći broj gostiju u tom dijelu Španjolske čine građani Velike Britanije, Njemačke i Irske.

Linker
16. listopad 2020 11:36