Ilustracija, novčanice
 Tom Dubravec / CROPIX
Isplaćeno 2,1 milijarda kuna

Vladine potpore su vrlo tražene, no od lipnja će ih moći koristiti samo najteže pogođeni

Za travanj potporu je dobilo 555 tisuća radnika
Piše: Novac.hrObjavljeno: 31. svibanj 2020. 14:47

Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je koji će sektori moći zatražiti potporu za očuvanje radnih mjesta u idućem mjesecu. Iako je najavljeno da će to biti samo četiri djelatnosti, za koje je Vlada procjenjenila da će imati pad prihoda veći od 50%, lista je na kraju ipak proširena. Da su potpore vrlo tražene pokazuje i podatak da je samo u proteklom mjesecu travnju država isplatila 2,1 milijardu kuna. No poticaji su se isplaćivali nakon provjere podataka.

Agencija za organizaciju egzotičnih putovanja još će mjesecima biti bez kune prihoda. Mjera za očuvanje radnih mjesta pomogla im je da zasad zadrže zaposlene. No novac za travanjsku plaću - kasni.  

- Kašnjenje je poprilično, trebalo je biti do 15. u mjesecu, no to se nije dogodilo, evo čekamo svaki dan kada će doći isplata mjera, kaže HRT-u Ana Pavlović, suvlasnica agencije za egzotična putovanja.

Za travanj potporu je dobilo 555 tisuća radnika. Isplata se otegnula zbog provjera.

- Kod provjere plaća za radnike mi smo uspostavili sustav razmjene podataka sa HZMO i Poreznom upravom i to smo, u tom našem poslovnom procesu, nakon provjere i kontrole podataka vršili isplate, objašnjava Ante Lončar, Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Provjeravat će se i u idućim mjesecima. U slučaju poduzeća s više od 50 zaposlenih - je li isplaćena dividenda ili dobit. U lipnju, pak, mjerom će se moći koristiti samo oni koji su najteže pogođeni: turizam, putnički promet, organizacija događaja, putničke agencije.

- Tako da smo malo proširili na poljoprivredu i ribarstvo, znamo da oni dosta isporučuju turustičkim lancima i sada nemaju kome isporučivaiti, uveli smo uslužne djelatonosti, odnosno obrtnike koji se bave pranjem, čišćenjem, popravcima, frizere, pedikere, navodi Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

- Smatramo da bi potpora trebala biti za sve koji imaju pad veći od 50%, za primjer možemo uzeti fitnes industriju koja je tijekom ovog lockdowna trebala generirati prihode, za preživljavanje tijekom ljeta kada su fitnesi poluprazni, kaže Ivana Matić, udruga Glas poduzetnika.

Za sve je odgođena naplata poreza do 20. lipnja. Otpis pak mogu tražiti oni kojima je promet pao više od 50%.

Planiraju se i nove mjere: za prerađivačku industriju - mjera skraćivanja radnog tjedna. Radnik bi, primjerice, mogao raditi tri dana u tjednu, a ostala dva plaćala bi mu država.

Linker
14. lipanj 2021 16:46