Go global, go virtual

Više od 90 tvrtki priključilo se virtualnom gospodarskom forumu

Riječ je o organizaciji online B2B sastanaka za hrvatske tvrtke s inozemnim partnerima
Luka Burilović
 HGK

„Nije slučajnost da je za prvu zemlju u sklopu nove virtualne B2B odabrana Slovenija jer se ona, baš poput Hrvatske, uspješno nosila sa svim posljedicama pandemije. To nas je danas dovelo u poziciju da možemo početi s gospodarskim aktivnostima, a ova platforma je prvi korak na tom putu. Preko nje se poduzetnici iz Hrvatske i Slovenije mogu virtualno povezati i istražiti sve mogućnosti za unaprjeđenje i razvoj novih poslovnih odnosa,“ rekao je predsjednik HGK Luka Burilović povodom lansiranja prvog izdanja projekta Go global, go virtual Hrvatske gospodarske komore, uz podršku Europske poduzetničke mreže (EEN), na kojem će se hrvatski gospodarstvenici virtualno susresti sa slovenskim, njih više od 90.

Riječ je o organizaciji online B2B sastanaka za hrvatske tvrtke s inozemnim partnerima na tržištima za koja su domaći gospodarstvenici u prethodno provedenoj anketi pokazali najveći interes.

Rezultati istraživanja su pokazali da su našim poduzetnicima trenutno najzanimljivija tržišta Slovenije, Rusije, Austrije, Njemačke i zemalja Višegradske skupine (Češke, Slovačke, Poljske i Slovačke).

„Na godišnjoj razini, ukupna trgovina robom i uslugama prelazi šest milijardi eura. Prema službenim podacima Banke Slovenije, više od dvije milijarde eura slovenskih izravnih investicija iskoristilo je ugodno okruženje i poslovnu priliku u Hrvatskoj, a isto tako više od milijardu eura hrvatskih izravnih ulaganja u Sloveniji. Koliki je doprinos hrvatskih i slovenskih radnika u susjednim ekonomijama postali smo svjesni tek onda kada smo na vrhuncu korona krize zajedno sa Hrvatskom gospodarskom komorom, olakšali i normalizirali prelazak graničnih prijelaza za dnevne migrante i izaslane radnike u oba smjera,“ rekao je predsjednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup.

„U ovim vremenima, kada su fizički sastanci i putovanja postali prilično komplicirani, ova će platforma značajno olakšati i ubrzati uspostavljanje poslovnih kontakata i zaključivanja ugovora. Jer gospodarske aktivnosti ne smiju stati,“ rekao je veleposlanik RH u Sloveniji Nje. E. Boris Grigić te naglasio da hrvatsko veleposlanstvo u Ljubljani stoji na raspolaganju gospodarstvenicima. Na svoje iskustvo s HGK i platformom osvrnuo se i direktor tvrtke Ljekovite gljive Petar Alebić

„Vjerujem da će platforma Go Global, Go Virtual biti zanimljiva i uspješna te svakako pozdravljam novu inicijativu i projekt. Platforma omogućuje u ovim novim vremenima smanjenog socijalnog kontakta i poslovnih aktivnosti povezivanje s drugim tvrtkama u svijetu. Naša tvrtka nudi nekoliko jedinstvenih vrsta proizvoda, od gljiva kao dodatke prehrani za očuvanje zdravlja, posluje na hrvatskom tržištu te aktivno radi na proširenju poslovanja na europsko i svjetsko tržište. Vjerujem da će platforma pružiti priliku kakva nam u ovom trenutku treba, a to je upoznavanje i povezivanje s potencijalnim partnerima, rekao je Alebić, naglasivši da HGK nije samo naplata članarine.

„Ljudi radi tijekom cijele godine. Od organizacije sajmova, pritom ne mislim samo na „Kupujmo hrvatsko“. Za mnoge međunarodne sajmove sufinanciraju izlaganje, neke sam posjetio isključivo zato jer sam pratio obavijesti HGK. Organiziraju bilateralne razgovore u Hrvatskoj s predstavnicima mnogih inozemnih kompanija te time dovode potencijalne poslove pred naš prag. Također, dovoljno je bilo samo pratiti njihov newsletter i prijaviti se na vrijeme. Radili su i prije pandemije, rade i za vrijeme pandemije,“ napomenuo je Alebić.

„Smatram da je projekt Go global, go virtual dobrodošla inicijativa koja malim tvrtkama, kao što je i moja, pruža mogućnost izlaska na strana tržišta. Cilj nam je ostvarivanje kontakata i povezivanje s potencijalnim novim klijentima, a to nam projekt definitivno omogućuje,“ rekao je direktor tvrtke Alpha Aplikacije Marko Kukec, uz zahvalu HGK na profesionalnoj podršci na ovom i svim ostalim projektima.

Alpha aplikacije inače pružaju IT usluge iz područja web i mobile developmenta, web dizajna i web marketinga, a imaju već iskustvo suradnje sa stranim partnerima, najviše iz Sjeverne Amerike, EU i Australije. Za sljedeće izdanje virtualne platforme HGK za B2B sastanke predviđena je Rusija. Prijave će se otvoriti polovicom srpnja, a online susreti održat će se početkom rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2022 16:56