Napokon - otvaranje

VIDEO Provjerili smo kako danas rade kafići, trgovački centri i putnički prijevoz

'Ako imamo 20 putnika u autobusima od 50 mjesta onda ne možemo govoriti o isplativosti'
Ilustracija
 Danijel Soldo / Damjan Tadic / CROPIX

Otvoren je međugradski autobusni prijevoz. Dvije linije na pravcima Zagreb - Split, Varaždin - Zagreb - Split i Zagreb - Zadar. Otvorene su i sve trgovine i trgovački centri, ali radnicima je veliki problem kako doći na posao. Ugostitelji koji su otvorili svoje lokale već imaju dodatni trošak: tri zaštitne maske za svakog radniku, dezinficijens i rukavice, ukupno: 40 kuna.

Otvoren međugradski autobusni prijevoz

Interes putnika za naše linije unutar Hrvatske naglašen je posljednjih dana, a primamo sve više upita i za međunarodni prijevoz kada se on omogući, otkrio nam je jučer direktor poslovnog razvoja Flixbusa za srednju i jugoistočnu Europu Dean Čebohin, najavljujući današnje otvaranje međugradskog javnog prijevoza u Hrvatskoj prema odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite.

- S obzirom na ograničen broj putnika u autobusima prema pravilima Stožera i ukupnu situaciju u zemlji zbog opreza od ponovnog širenja koronavirusa, danas ćemo otvoriti po dvije linije na pravcima Zagreb - Split, Varaždin - Zagreb - Split i Zagreb - Zadar. Daljnje odluke donosit ćemo u skladu s razvojem situacije - najavljuje Čebohin.

Procjenjuje se da će danas na raspolaganju građanima biti samo između deset i 20 posto autobusnih linija u zemlji zbog zaštitnih mjera koje je država nametnula prijevoznicima, ali i opće situacije u obrazovanju i gospodarstvu, odakle dolazi najveći broj korisnika usluga prijevoznika.

- Ako imate ograničenje na 20 putnika za autobus koji ima 50 mjesta, jasno je da se ne može govoriti o isplativosti i komercijalnoj liniji - komentira Krešimir Čumbrek iz varaždinskog Vinceka, koji je počeo voziti na linijama u Varaždinskoj županiji prošlog tjedna. Na temelju tog iskustva, Čumbrek ukazuje na nedosljednosti i nelogičnosti zaštitnih mjera koje je država nametnula prijevoznicima u svrhu sprečavanja širenja koronavirusa.

- Mi, primjerice, organizirano prevozimo radnike tvrtki u našoj županiji koji cijelo vrijeme rade zajedno, a u našim autobusima ne smiju sjediti jedan pokraj drugoga. Ili, vidimo da se u automobilima vozi po četvero, petero putnika koji nisu ni supružnici ni rođaci. Jednako tako u putničkim avionima nema ograničenja broja putnika jer su prijevoznici rekli da im nije isplativo prevoziti samo trećinu putnika. Kao da je nama isplativo - komentira Čumbrek.

Osim normalizacije autobusnog i zračnog prijevoza, od danas je na snazi i ponovna uspostava željezničkog putničkog prometa unutar Hrvatske, a međunarodni prijevoz putnika željeznicom, kao i autobusni i zračni, i dalje je zabranjen.

Dnevni trošak ugostitelja: Tri maske po radniku, dezinficijens i rukavice, ukupno: 40 kuna

Većina kafića, restorana i barova spremna je danas otvoriti vrata svojim gostima nakon gotovo mjesec dana zabrane rada pridržavajući se mjera zaštite koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Budući da se radi o čak 28 različitih mjera zaštite, od kojih dio iziskuje i nove troškove poslovanja, ugostitelji strahuju za održivost poslovanja u takvim uvjetima.

- Računamo li samo maske, obveza je tri maske po djelatniku dnevno, što uz dezinficijense i rukavice iznosi od 30 do 40 kuna dnevno po djelatniku - upozorava predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak, dodajući kako su distributeri maski i ostale zaštitne opreme povisili cijene uoči ponovnog otvaranja ugostiteljskih lokala i tako dodatno zaradili koristeći situaciju.

Budući da se najveći dio mjera zaštite u restoranima, kafićima i barovima odnosi na njihovo osoblje, neće biti lako organizirati posao. Primjerice, djelatnik koji osjeti bilo kakve simptome, poput povišene temperature ili umora, neće smjeti doći na posao. Oni koji u obitelji imaju posebno rizične osobe za zarazu od koronavirusa morat će biti dodatno na oprezu.

- Neke procjene koje imamo u Nacionalnoj udruzi ugostitelja govore da bi od deset do petnaest posto zaposlenih u ugostiteljstvu moglo jednostavno odustati od rada u ovim i ovakvim uvjetima. U svome zagrebačkom restoranu organizirao sam rad djelatnika u dvije skupine kako bih mogao lakše i efikasnije ispoštovati sve obveze prema pravilima koje je nametnuo HZJZ. Svaka skupina radit će po tri dana u tjednu puno radno vrijeme. Procjenjujem da ćemo se tako lakše nositi s epidemiološkim obvezama - kaže Marin Medak.

Ugostitelji su se uoči današnjeg ponovnog otvaranja izborili za rad svojih lokala i u zatvorenome, za radno vrijeme od 6 do 23 sata, što je dulje od onoga koje je država planirala dopustiti, te za veći broj stolova na kojima mogu posluživati goste.

- Imamo nekih nejasnoća oko klima-uređaja u zatvorenom dijelu restorana, kafića i barova, jer je HZJZ dao preporuku da se klima-uređaji ne uključuju, uz obvezno provjetravanje. Jedan dio ugostitelja nije u mogućnosti sprovesti takvu preporuku - navodi Marin Medak.

U trgovinama do 15 ljudi, nema isprobavanja odjeće i obuće

Svi trgovački i šoping-centri u Hrvatskoj, kako doznajemo u njihovoj koordinaciji pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, danas će otvoriti svoja vrata kupcima uz poštivanje preporuka za sprečavanje infekcije Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

- U ovom trenutku ne znamo koliko će zakupaca u trgovačkom centru odustati od otvaranja, ali ne očekujemo velik broj takvih slučajeva - kaže predsjednik Koordinacije neprehrambene trgovine i trgovačkih centara Denis Čupić. Navodeći primjer trgovačkog centra Westgate kojim upravlja, Čupić otkriva kako samo jedan zakupac danas neće početi s radom jer je, kaže, završio u stečaju.

- Trgovina neprehrambenim proizvodima od sredine ožujka i zabrane rada zbog koronavirusa našla se u vrlo teškoj situaciji, tako da ne čudi ako dio tvrtki završi ili će tek završiti u stečaju. Uz to, jedan od problema je i neodaziv radnika na povratak na posao iz raznih razloga, poput nedostatka prijevoza. Mi, recimo, u Westgateu, unatoč višegodišnjim pokušajima, nismo uspjeli ostvariti da Grad Zaprešić, na čijem smo području, otvori gradsku liniju prema Westgateu, pa smo je morali sami organizirati. A sada je ne možemo ponovo otvoriti jer nije javni prijevoz - navodi Čupić. Komentirajući mjere HZJZ-a za sprečavanje infekcije, predsjednik Koordinacije neprehrambene trgovine i trgovačkih centara kaže kako one nisu usklađivane s trgovačkim centrima pa su se, navodi, javile neke nedorečenosti i nejasnoće. Jedna od njih je, prema riječima sugovornika, vezana za obvezu centara da uklone klupe, stolove i stolice na “trgovima” centara kako se na njima ne bi okupljali posjetitelji.

- Dio centara ima sa zakupcima iz ugostiteljstva ugovore prema kojima klupe i stolice na ‘trgovima’ postavljaju uprave centara kao food court, na kojem onda posjetitelji mogu konzumirati hranu ili piće. Ne znamo kakav je status ‘food courta’ u centrima prema preporukama HZJZ-a - kaže Čupić. HZJZ je donio 14 preporuka za sprečavanje infekcije u trgovačkim centrima. Neke od njih su ograničenje na 15 kupaca na 100 četvornih metara, održavanje razmaka od metar i pol između kupaca i osoblja, nošenje maski te izbjegavanje probavanja odjeće i obuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:05