Obnovljivi izvori energije

Velike španjolske kompanije traže hrvatske partnere

U Španjolskoj vjetroelektrane pokrivaju više od 20 posto potreba za električnom energijom
Solarna elektrana, ilustracija
 Željko Hajdinjak / CROPIX

U fokusu Hrvatsko-španjolskoga gospodarskog foruma, koji će se u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u RH održati 30. rujna, bit će mogućnosti suradnje u području obnovljivih izvora energije.

Iako Hrvatska u udjelu obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji prelazi ciljani prosjek EU od 20 posto do kraja 2020., potencijali nisu ni približno iskorišteni. Španjolsko je tržište veliko i traži sve profile tvrtki, od proizvođača aluminija i čelika, preko izvođača radova pa sve do projektanata i konzultanata.

Domaća industrija opreme i usluga trebala bi značajnije participirati u europskoj energetskoj tranziciji. Naše tvrtke imaju znanja, a kvalitetan partner može ponuditi tu financijsku snagu za dodatni iskorak i proboj na nova tržišta.

- Hrvatska bi se u svojem planu oporavka trebala usredotočiti na aktivnosti kojima može ponovno pokrenuti gospodarstvo, i to na održivim temeljima, te se približiti ugljičnoj neutralnosti, cilju kojeg je Europski zeleni sporazum predvidio dostići do 2050. Ovo je odlična prilika za domaće tvrtke da pronađu svoje mjesto na vrlo potentnom španjolskom tržištu, ali i da zajednički s njihovim kompanijama izađu na treća tržišta. Mi imamo dugu tradiciju u elektroenergetici, no imamo što i naučiti od Španjolaca - istaknula je direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK Marija Šćulac Domac najavljujući Forum, a njezine tvrdnje potkrepljuju i brojke.

Naime, španjolske tvrtke posjeduju 10,5 posto (preko 40.000 MW) svih svjetskih pogona za proizvodnju energije iz vjetra te proizvode 12 posto svjetskih vjetroturbina i dijelova za njih. Više od 20 posto potreba Španjolske za električnom energijom pokriva se iz vjetroelektrana. Razvijenost španjolskog tržišta pokazuje i podatak da su u 2018. godini proizveli 84.933 GWh električne energije iz vjetra i sunca, dok je u Hrvatskoj proizvedeno 1.686 GWh.

Izaslanik za trgovinu i gospodarstvo španjolskog veleposlanstva u Hrvatskoj Pablo Cascón Salgado naglašava kako Hrvatska i Španjolska imaju mnogo sličnosti po pitanju klime, ekonomske strukture i poslovne kulture. - Kao mediteranske zemlje, imamo slične uvjete za razvoj obnovljivih izvora energije. Stoga je razmjena iskustava i udruživanje tvrtki iz obje države u ovom sektoru može biti od velikog interesa za zajednički napredak prema gospodarstvima bez ugljičnih emisija - kazao je Cascón Salgado.

Za Forum je već prijavljeno desetak španjolskih kompanija, redom lidera u području OIE (posebice u proizvodnji električne energije iz solara), što jasno pokazuje veliki interes za suradnju s našim tvrtkama. Na forumu će kroz online predavanje sudjelovati i španjolska multinacionalna elektroprivredna kompanija Iberdrola te španjolski nacionalni institut za energetiku IDAE.

Međunarodna agencija za obnovljivu energiju predviđa da će se u sljedećih 30 godina broj radnih mjesta u sektoru obnovljivih izvora energije povećati na 42 milijuna, a o važnosti OIE-a govori i činjenica da su uvršteni kao 7. globalni cilj održivog razvoja.

Prema izvještaju HROTE-a u Hrvatskoj je u prošloj godini proizvedeno 72.016.131 kWh električne energije iz sunčanih elektrana, a ukupna proizvodnja električne energije iz OIE porasla je u 2019. godini za 16,1 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Prijave za događanje dostupne su OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2023 05:53