Bitka za lanac crpki

Uprava banjalučkog Krajinapetrola u suvlasništvu Ine odbila javnu ponudu tvrtke NES

U vlasništvu javnog ponuditelja NES-a je 32,24 posto Krajinepetrola, dok Ina drži 9,7%
Ina pumpa u Sv. Nedelji
 Ina

Uprava Krajinepetrola, jednog od najvećih lanaca benzinskih postaja u susjednoj BiH, dala je negativno mišljenje na javnu ponudu banjalučke tvrtke NES za otkup dionica od ostalih vlasnika Krajinapetrola među kojima je i zagrebačka Ina.

- Negativan stav u odnosu na objavljenu javnu ponudu ne prikriva podatke od materijalnog značaja i ne sadrži podatke ni informacije koje bi u pogledu objavljene ponude za preuzimanje tvrtke, dioničare mogle dovesti u zabludu – navodi se u priopćenju Uprave Krajinapetrolu o uskraćivanju potpore javnoj ponudi NES-a.

Uskrata podrške NES-ovoj javnoj ponudi uslijedila je unatoč pozitivnoj ocjeni većine članova Uprave Krajinepetrola o razvojnim planovima za tvrtku koje je NES predložio u ponudi. No, i tu je izdvojeno mišljenje dao predstavnik Ine u Upravnom odboru Krajinepetrola Davor Knez, ne podržavši plan razvoja tvrke iz javne ponude NES-a.

Da nije spreman prodati dionice NES-u u javnoj ponudi naveo je u posebnoj izjavi predsjednik Uprave Krajinepetrola Milovan Bajić u čijem je vlasništvu 1,84 posto dionica tvrtke. Bajić je izrazio namjeru da ostane dioničar tvrtke unatoč ponudi NES-a.

U vlasništvu NES-a je 32,24 posto Krajinepetrola, a banjalučka tvrtka izrazila je kroz javnu ponudu spremnost otkupiti sve preostale dionice 'Krajinapetrola' za 0,81 konvertibilnu marku, odnosno tri kune i 14 lipa za dionicu. U vlasništvu Ine je 9,7 posto Krajinepetrola čiji je najveći pojedinačni dioničar javni dioničarski fond Republike Srpske.

Uprava Krajinepetrola nije se osvrnula na ponuđenu cijenu NES-a, no zato je u spomenutome mišljenju podsjetila da pravni dio poslovanja tvrtke opterećuje zahtjev Ine za povrat njezinih benzinskih crpki koje je Krajinapetrol preuzela nakon raspada Jugoslavije na teritoriju BiH.

- Ina je u fazi detaljne analize poslovanja Krajinepetrola na osnovu saglasnosti Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske – napominje Uprava Krajinepetrola, čime su potvrđene informacije da naša najveća kompanija provodi dubinsku analizu poslovanja banjalučkog lanca benzinskih crpki radi moguće ponude za preuzimanje.

Kada su, jesenas, objavljene informacije da Ina provodi dubinsku analizu poslovanja Krajinepetrola, iz Ine nije bilo službene potvrde te informacije, ali ni demantija. Ubrzo nakon prvih spekulacija da bi Ina mogla dati javnu ponudu za Krajinupetrol, uslijedila je javna ponuda NES-a.

Rok u kojem dioničari banjalučkog lanca benzinskih crpki mogu prihvatiti javnu ponudu NES-a ističe krajem tekućeg mjeseca. Ako bi svi dioničari odlučili prihvatiti javnu ponudu, NES bi za otkup dionica trebao pripremiti oko 30 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:09