Golem interes

Ulagači teški 12 milijardi eura žele uložiti u hrvatske startupe

Godišnje investicije u startupe dosegle su 120 milijuna dolara, i prema tome je Hrvatska iskočila na 20. mjesto u Europi. Ove godine može se očekivati daljnji rast investicija Golem interes za inicijativu najvećeg hrvatskog fonda rizičnog kapitala ČAK 65 INVESTITORA TRAŽI “NOVI INFOBIP”
Sonja Žigić i Stevica Kuharski
 Marko Todorov / CROPIX

Dok se u Hrvatskoj raspravlja o padu BDP-a i nedostatku ulaganja, u srijedu su iz inozemstva završne prezentacije hrvatskih startupa pratili inozemni investitori koji sjede na isto kapitala koliko ga godišnje cijela naša država zaradi od turizma. Kako su nam potvrdili u Fil Rouge Capitalu, najvećem hrvatskom fondu rizičnog kapitala (VC fondu) koji ulaže u startupe, teškom 45 milijuna eura, na završnoj prezentaciji njihove druge generacije mladih tehnoloških tvrtki bilo je prisutno 65 ulagača teških 12 milijardi eura. Usporedbe radi, to je petina hrvatskog BDP-a.

Diplomci

Julien Coustaury, glavni partner u Fil Rouge Capitalu, kaže da su prezadovoljni interesom ulagača za njihov drugi Demo Day, kako nazivaju završne prezentacije diplomaca svojeg akceleracijskog programa.

“Na prvom Demo Dayu okupili smo 30 aktivnih ulagača koji raspolažu s milijardu eura investicijskog kapitala, a sada na drugom, uključilo se njih 65 koji upravljaju s više od 12 milijardi eura kapitala, što je dokaz da je Hrvatska na startupskoj sceni postala regionalni lider”, kaže Coustaury.

Stevica Kuharski, principal i voditelj scoutinga Fil Rouge Capitala, dakle, glavna osoba za potragu za perspektivnim startup timovima i njihovim idejama, kaže kako su mu se već pola sata nakon prezentacija počeli javljati startupi, jer su im počeli pristizati mailovi zainteresiranih ulagača. Kuharski navodi da su to inicijalni kontakti te kako će se pravi efekti ovog Demo Daya znati u narednom razdoblju. Prave rezultate očekuje vidjeti za nekoliko godina.

“Najbolji timovi iz prve generacije, poput Worcona, koji je razvio platformu koja povezuje proizvođače u metalurškoj i industriji plastike, osigurali su dosad novu rundu financiranja, a dio timova iz druge generacije već je krajem akceleracijskog programa dobio ponudu za novom rundom investicije”, kaže Kuharski.

U Fil Rougeu ističu kako je jedan od glavnih razloga skoku interesa za hrvatskim startupima naš prvi jednorog, Infobip. Riječ je o prvoj hrvatskoj visoko-tehnološkoj tvrtki čija je tržišna vrijednost premašila milijardu dolara. To se dogodilo ljetos. No, interes za hrvatskim mladim inovativnim tvrtkama ključa od prosinca 2017., kad je najveći startupski fond u Europi Atomico Hrvatsku prvi put postavio na svjetsku startupsku kartu.

Treća u regiji

Atomico je tada objavio da su startupi ovdje od 2012. do 2016. godine privukli najviše ulaganja u jugoistočnoj Europi, čak 100 milijuna dolara. Krajem prošle godine Atomico je ponovno spomenuo Hrvatsku u svom godišnjem izvješću The State of European Tech. Naveo je da su godišnje investicije u startupe kod nas dosegle 120 milijuna dolara. Dakle, ne u četiri godine, već tijekom samo jedne godine. Prema tome je Hrvatska iskočila na 20. mjesto u Europi. Ove godine može se očekivati daljnji rast investicija u domaće startupe, jer samo je Infobip privukao 200 milijuna dolara ulaganja.

U svijetu startupa sve je u velikim brojkama pa je tako pomoglo i to što je lani najveći hrvatski coworking prostor, zagrebački Zicer, premašio brojku od sto startupa koji rade na istoj lokaciji. K tome, zagrebačka tvrtka VentureXchange objavila je u siječnju analizu startupskih ekosustava za cijelu jugoistočnu Europu, a koja je pokazala da je samo u Hrvatskoj aktivno čak 500 startupa. Time se Hrvatska prema broju aktivnih startupa probila na treće mjesto u regiji, za petama Bugarskoj i Srbiji.

“Nedavnim dolaskom Infobipa u klub jednoroga sve više VC investitora želi prisustvovati našem Demo Dayu. Prvi Demo Day bio je organiziran uživo i privukao regionalne investitore, a sad se taj krug proširio”, kaže Kuharski.

Među investitorima koji su prisustvovali drugom Demo Dayu bio je češki Credo Ventures, VC fond koji trenutačno upravlja s više od milijardu kuna investicijskog kapitala. Credo je, inače, već ulagao u Hrvatskoj. U njegovom portfelju su jedan od najboljih hrvatskih fintecha Oradian te tvrtka TVbeat. Tu je i jedan od najaktivnijih ulagača u Bugarskoj Launchub Ventures, koji sad upravlja sa 170 milijuna eura kapitala, i koji je dosad napravio 133 investicije i imao četiri exita, odnosno uspješne prodaje svojih udjela. Među milijardama teškim ulagačima bilo je i većih poslovnih anđela i ljudi koji su veza prema udruženjima poslovnih anđela. Jedan od njih je i Igor Leprince, osnivač i direktor Wavehil Investmentsa i investitor u Fil Rouge Capital. On ima izravne kontakte u investicijskoj zajednici u SAD-u i Singapuru. Usto, bio je član uprave Nokije.

Tajna rasta

Jedna od tajni rasta interesa investitora je i to što ih se u vrijeme pandemije ipak može lakše privući. Na prvi pogled to zvuči paradoksalno. No, druga generacija akceleratora morala je program u Fil Rouge Capitalu pohađati online, preko Zooma. Na isti način organiziran je i Demo Day. Nalazio se u virtualnom prostoru. No, kako kaže Stevica Kuharski, investitori su taj koncept vrlo dobro prihvatili te očekuje da će s njim nastaviti i u budućnosti.

Sonja Žigić, direktorica akceleratorskog programa Fil Rougea, kaže da su u prvoj generaciji imali 23 startupa, u drugoj ih je sad 12. Međutim, Demo Dayu pristupilo je njih samo devet. Ostali nisu dobili priliku sada se predstaviti ulagačima, primjerice, zato što ciljaju na industrije poput turizma i ugostiteljstva, u kojima se trenutačno ne očekuje veća ulagačka aktivnost zbog pandemije.

“Također, nisu svi u istom stadiju razvoja, tako da je i brzina napretka pojedinih timova drugačija”, kaže Žigić.

Stevica Kuharski upozorava, pak, da su investicije itekako potrebne za razvoj gospodarstva, ali i kako ne mogu biti jedino rješenje za izlaz iz krize. Pojašnjava da ulaganja koja rade oni, i općenito VC-i, služe razvoju proizvoda i njegovoj pripremi za tržište. “Kompanije u financijskim problemima od toga nemaju koristi. Mi, kao investitori, tražimo disruptivne ideje i izvrsne timove koji će od ideja napraviti veliki uspjeh”, zaključuje Kuharski.

Startupi traže od 200.000 do milijun eura investicija

B2Bee, alat za podizanje produktivnosti u veleprodaji, Modsly, e-commerce platforma za brzu izradu modnih web trgovina i Snack Bottle Bag, inovativna oglašivačka platforma koja koristi grickalice, ali i Barthletix, Klippy i e-Poets Society, samo su neki od devet startupa koji su se predstavili u okviru drugog Demo Dayja Fil Rouge Capitala.

Žiga Debevec, suosnivač i operativni direktor startupa Barthletixa, koji TV ekrane u barovima želi približiti gamerima kaže da im je Fil Rouge Capital najbolji ulagač u regiji te da su u njemu pronašli odlične mentore. - Sada želimo prikupiti milijun eura da bi se mogli proširiti u SAD, Meksiko i Kanadu - kaže Debevec.

Dino Schatzl, suosnivač startupa Klippy, platforma za celebrityje, kaže da su na Demo Dayu tražili 200.000 eura investicije da bi mogli otvoriti regionalno tržište. - Zbog pandemije virtualni akceleracijski program bio je jedino rješenje, ali sve pohvale Fil Rouge Capitalu na izvrsno odrađenom poslu i pomoći - kaže Schatzl.

Pamela Osman, suosnivačica e-Poets Societyja, kojeg opisuje kao Netflix za e-knjige u arapskom svijetu, kaže da već nude 36.000 e-knjiga što je četiri i pol puta više od konkurencije. - Sada prikupljamo 500.000 eura da privučemo 125.000 pretplatnika te obogatimo ponudu sa 10.000 pisaca i 21.000 e-knjiga - zaključuje Osman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:00