Poslovanje u krizi

'U samo dva dana preokrenuli smo poslovanje i sačuvali sva radna mjesta'

Na početku krize održao sam sastanak s radnicama i zajednički smo odlučili ne odustati. U samo dva dana preokrenuli smo cijelo poslovanje Za turističku sezonu otkazane su nam sve narudžbe. Bilo mi je došlo da sjednem i plačem, kaže Bokunić
 Robert Fajt / CROPIX

Kalvariju koju ovih dana prolaze brojni hrvatski obrtnici i mali poduzetnici, pogotovo oni u turističkoj i proizvođačkoj branši, savršeno ilustrira Krešimir Bokunić, vlasnik i direktor poduzeća Tehnotrade u Brdovcu kraj Zagreba s tekstilnim pogonom u Dugoj Resi.

Novi proizvodi

Od 1991. godine se bavi tekstilom, a specijalizirani su za proizvodnju suvenira, dječjih odjevnih predmeta isključivo s nacionalnim uzorcima poput kockica i mornarskog dizajna te ženskih ljetnih haljina. Zapošljava 16 djelatnica koji izrade oko 600 raznih vrsta proizvoda dizajniranih za turizam i opskrbljuju 150 prodajnih mjesta diljem Jadrana te u kontinentalnom dijelu sve što ima veze s turizmom. Isključivo su vezani uz turističku sezonu te su i za ovu imali napunjeno skladište robom vrijednom oko 100.000 eura. Evo kako je počela sezona za Bokunića i njegove radnice:

- Dogodio se šok na tržišu kakav se nije dogodio ni u ratu. Strah, neizvjesnost, katastrofalna situacija. Nekoliko dana telefon mi nije prestajao zvoniti, jedna loša vijest za drugom. Otkazane su mi sve narudžbe.

Prošle godine smo već u ožujku imali promet od 300.000 kuna, ove godine u tom mjesecu ni lipe. Došlo mi je da sjednem i plačem, jer nisam znao što drugo napraviti - govori nam Bokunić.

Duga Resa, 100218.
Kresimir Bokunic direktor je poduzeca Tehnotrade iz Duge Rese koje se bavi proizvodnjom hrvatskih suvenira i odjece.
Na fotografiji: pogon poduzeca Tehnotrade.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX
Pogon poduzeća Tehnotrade

Budući da je turistička sezona gotova, može polako podvlačiti crtu kroz ostvarene prihode, uglavnom u srpnju, nešto malo u lipnju i kolovozu. Oni iznose oko 15% onih ostvarenih lani. Situacija ne izgleda blistavo niti za sljedeću sezonu, mnoge njegove kupce u maloprodaji Covid-19 već je sada uništio, otkaze su podijelili i zatvorili pogone.

Nijedna njegova radnica nije dobila otkaz, iskoristio je Vladine mjere, a opstanak na tržištu traži kroz nove proizvode. Krojačice i šivačice koje su donedavno pravile šarene ljetne haljinice, pa maskice u jeku koronakrize danas su potpuno fokusirane na izradu medicinskih odjevnih predmeta, te kirurških i farmaceutskih odijela šivanih po mjeri pod brendom TexMed.

Zalihe kapitala

- Održao sam na početku krize sastanak s radnicama i rekao kakva je situacija. Odlučili smo zajednički ne odustati. Cijelo poslovanje okrenuli smo u samo dva dana na proizvodnju maskica, no tržište s maskicama brzo se iscrpilo pa smo napravili korak dalje s odjećom za zdravstvene djelatnike. Već smo opskrbili nekoliko ljekarni i zdravstvenih ustanova, te mogu reći da su povratne informacije odlične, ponajviše zbog našeg individualnog pristupa svakom kupcu, ali i kvalitete materijala koji nabavljamo u Njemačkoj - kaže poduzetnik Bokunić.

Duga Resa, 100218.
Kresimir Bokunic direktor je poduzeca Tehnotrade iz Duge Rese koje se bavi proizvodnjom hrvatskih suvenira i odjece.
Na fotografiji: Kresimir Bokunic.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX
Krešimir Bokunić

Usprkos državnim mjerama, ne bi mogao preživjeti koronakrizu da nije imao vlastite zalihe kapitala od prijašnjih godina. Procjenjuje da će ga po tom pitanju koronavirus i kriza koju sa sobom nosi vratiti barem 10 godina unatrag.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 23:41