Investicija

U Novalji uskoro niče solarna elektrana vrijedna 10 milijuna eura

Investicija će lokalnoj samoupravi donositi oko 250.000 kuna godišnje ne čudi što su lokalne vlasti jako brzo izašle u susret investitoru
Solarna elektrana, ilustracija
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Na području Ličko-senjske županije, točnije Grada Novalje, uskoro kreće izgradnja samostojeće fotonaponske elektrane vrijedne 10 milijuna eura koja će proizvoditi 25GWh električne energije godišnje. Riječ je o projektu tvrtke RP Global koja je u Hrvatskoj već realizirala investicije u vjetroelektrane Danilo u šibenskom zaleđu i Rudine u Dubrovačkom primorju, a ovo im je prvi projekt ovakvog tipa kod nas.

Investicija bi lokalnoj samoupravi trebala donositi oko 250.000 kuna godišnje, stoga ne čudi što su lokalne vlasti jako brzo izašle u susret investitoru potpisivanjem Ugovora o financiranju Izmjena i dopuna Prostornoga plana Ličko – senjske županije. Njime se poboljšavaju uvjeti gradnje solarnih parkova, odnosno povećava se postotak maksimalne pokrivenosti terena solarnim pločama sa 25 na 50 posto površine građevne čestice.

- Prije svake odluke o ulaganju nezaobilazan korak je susret s predstavnicima lokalne zajednice, a afirmativne i aktivne lokalne vlasti najbolje je što ozbiljan investitor može poželjeti. To onda i nas dodatno motivira da takvu dobrodošlicu opravdamo te uzvratimo otvorenim i korektnim odnosom. Od pripreme projekta i gradnje pa sve do vođenja pogona i održavanja, trudimo se što više zapošljavati lokalne ljude. Govorimo o modernoj tehnologiji u kojoj nema velikog zapošljavanja, ali nama je svako radno mjesto značajno - ističe direktor RP Globala i dopredsjednik Zajednice obnovljivih izvora energije HGK Bojan Reščec, dodavši kako uz već spomenute prihode lokalne samouprave očekuju i šire benefite za područje Novalje i otoka Paga.

Sunčana elektrana u Novalji samo je dio vrlo ambicioznih planova RP Globala u Ličko-senjskoj županiji.

- Teško je u ovom času govoriti o konkretnim brojkama, ali nadamo se da ćemo kroz godine koje dolaze govoriti o troznamenkastim megawatima i milijunima eura ulaganja - poručuje Reščec.

Inače, prema izvještaju HROTE-a, u Hrvatskoj je prošle godine proizvedeno 72.016.131 kWh električne energije iz fotonaponskih elektrana, a ukupna proizvodnja električne energije iz OIE porasla je za 16,1 posto u odnosu na prethodnu godinu. Udio fotonaponskih elektrana u ukupnoj instaliranoj snazi (MW) je 6 posto.

Svi instalirani proizvodni kapaciteti obnovljivih izvora energije i kogeneracije u 2019. godini ukupne instalirane snage 877,38 MW proizveli su ukupno 2.882.229.100 kWh, s tim da je na domaći elektroenergetski sustav priključeno ukupno 48,5 MW novih postrojenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. srpanj 2022 21:06