HANZA MEDIA
Ministar turizma

'U Hrvatskoj je trenutno 246.000 turista i njihov broj raste za 20 do 30 tisuća dnevno'

Dodao je kako je to znak da je Hrvatska "sigurna i prepoznatljiva" turistička zemlja
Piše: Novac.hrObjavljeno: 25. lipanj 2020. 13:22

U Hrvatskoj je trenutno 246 tisuća turista, izvijestio je u četvrtak ministar turizma Gari Cappelli.

"U Hrvatskoj je trenutno 246 tisuća turista i njihov broj raste za 20 do 30 tisuća dnevno", rekao je Cappelli na sjednici Vlade.

Dodao je kako je to znak da je Hrvatska "sigurna i prepoznatljiva" turistička zemlja.

Cappeli je te podatke iznio u sklopu rasprave o donošenju Uredbe o izmjeni Zakona o otocima, kojom se povećava količine zdravstveno ispravne vode za ljudsku potrošnju po subvencioniranoj cijeni sa 45 na 85 kubičnih metara godišnje po otočaninu.

Fizičkoj i pravnoj osobi koja obavlja gospodarsku djelatnost na otocima će se, prema današnjoj odluci Vlade, isporučivati zdravstveno ispravna voda za ljudsku potrošnju po subvencioniranoj cijeni do maksimalno 50 posto razlike između stvarne cijene vode i cijene vode koja je jednaka cijeni vode koju plaća ista kategorija korisnika u mjestu iz kojeg se voda isporučuje.

Vodni doprinos smanjuje se za 50 posto

Vlada je današnjom odlukom smanjila vodni doprinos, koji investitor plaća na gradnju građevina uključujući i građevinu koja se ozakonjuje, i to za 50 posto.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je da je to smanjenje usklađeno s Akcijskim planom za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja za 2020. godinu, koji je Vlada donijela u svibnju.

Smanjenje vodnog doprinosa, koji je prihod Hrvatskih voda za 50 posto, odnosi se za sve kategorije obveznika.

Godišnji prihod Hrvatskih voda od vodnog doprinosa tijekom 2019. godine iznosio je 240 milijuna kuna, a godišnji efekt smanjenja vodnog doprinosa iznosi 120 milijuna kuna.

Cappelli: Trenutačni turistički promet na 26-27 posto lanjskog

Turistički promet trenutačno je na 26 do 27 posto u odnosu na lanjski, u Istri i na Kvarneru i veći, a buking nije stao, rekao je u četvrtak ministar turizma Gari Cappelli, najavivši i kako od 4. srpnja kreće oko 80 zračnih linija prema Hrvatskoj iz europskih zemalja.

Cappelli je nakon Vladine sjednice rekao da su se pokretanjem turizma aktivirale i sve druge djelatnosti koje su s njime povezane.

"Od 4. srpnja krećemo sa 80-ak zračnih linija, koridora, prema Hrvatskoj, iz europskih zemalja i to će povećati promet u Splitu i Dubrovniku, gdje je sada smanjen", rekao je Cappelli, dodavši da smo sada negdje na razini od 26 ili 27 posto turističkog prometa u odnosu na prošlu godinu u šestom mjesecu.

Naglasio je i da je ponegdje u Istri i na Kvarneru promet i iznad 50 posto u odnosu na lani, što je više od onoga na što je Vlada računala.

Na pitanje je li testiranje trebalo uvesti bar za neke događaje, poput teniskog turnira, odnosno je li normalno da igrači  dolaze a da se ne testiraju, rekao je da bi volio da se  to pitanje postavli  struci.

"Moramo početi razdvajati tko što može odgovoriti, mogu samo reći da danas imamo povećanje broja gostiju u odnosu na jučer, dakle još uvijek smo prepoznatljivi kao sigurna destinacija, ljudi dolaze, ima malo više upita u smislu događanja zadnjih 24 sata, ali nema zaustavljanja bukinga", istaknuo je Cappelli.

Naglasio je i kako je procjena struke da je epidemiološka situacija došla na tu razinu da trenutačno ne možemo prihvatiti veći broj dolazaka turista u Hrvatsku iz određenih zemalja.

 

Linker
13. ožujak 2021 21:12