Poziv dioničarima

U Đuri Đakoviću na pomolu pokriće gubitaka velikim smanjivanjem temeljnog kapitala

Cijena dionice Đure Đakovića trebala bi biti smanjena s sadašnjih 20 kuna na 20 lipa
Radnik u pogonu Đuro Đaković
 Danijel Soldo / CROPIX

Utvrdivši gubitak u prošloj godini u iznosu od 104,5 milijuna kuna, Uprava Đuro Đaković Grupe d.d. iz Slavonskog Broda predložila je Skupštini društva sazvanoj za 25.kolovoza ove godine smanjivanje temeljnog kapitala tvrtke za 201 milijun kuna.

Ako dioničari Đure Đakovića predlože prijedlog Uprave, temeljni kapital tvrtke ubuduće će iznositi dva milijuna kuna.

- S obzirom na utvrđeni gubitak u prošloj godini, i uzimajući u obzir da preneseni gubitak iz prethodnih razdoblja iznosi 119 milijuna i 112 tisuća kuna, ukupni gubitak društva 31.12.2019. iznosio je 223 milijuna i 640 tisuća kuna – navodi se u pozivu dioničarima Đure Đakovića, uz napomenu kako se predložene promjene sprovode prema dijelu Zakona o trgovačkim društvima koji omogućuje pojednostavljeno smanjivanje temeljnog kapitala.

Primjenom predloženog smanjenja temeljnog kapitala društva nominalna cijena dionice Đure Đakovića trebala bi biti smanjena s sadašnjih 20 kuna, na 20 lipa. No, budući je tako utvrđena vrijednost manja od zakonskog minimuma, Uprava predlaže spajanje dionica kako bi se dobila nominalna vrijednost od deset kuna.

- Dioničarima kojima na dan spajanja vrijednosnih papira neće pripasti cijeli broj novih dionica, dobiveni broj se zaokružuje na prvi manji cijeli broj, uz istovremenu obvezu da im se isplati razlika u novcu u iznosu od 2,86 kuna za svaku dionicu za koju je broj upisan na računu vrijednosnih papira bio umanjen – navodi se u pozivu dioničarima slavonskobrodske tvrtke koji će se, među ostalim, izjasniti i o prijedlogu Uprave da se za novog člana Nadzornog odbora imenuje Robert Blažinović.

Najveći pojedinačni dioničari Đuro Đaković Grupe su poduzetnik Nenad Bakić, s 17,7 posto vlasništva i država zastupana po Centru za restrukturiranje i prodaju s 13,3 posto. Kada se udjelu CERP-a dodaju dionice drugih vlasnika koje kontrolira država, udio vlasništva države u Đuri Đakoviću kreće se blizu trećine dioničkog kapitala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:17