MB Holding

Turci grade elektranu u Legradu: Gotova za četiri godine, vrijednost oko 250 milijuna kuna

Za sada je u planu samo elektrana, ali u projektu je predviđen i spoj gdje bi se topla voda mogla, umjesto natrag u zemlju, preusmjeriti u neke druge objekte
Općina Legrad, Podravina
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Turska tvrtka MB Geothermal pred realizacijom je dugoočekivane izgradnje geotermalne elektrane u Legradu u Koprivničko-križevačkoj županiji, piše Podravski.

Vlada je prije nešto više od mjesec dana donijela Uredbu o kvotama za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoučinkovitih kogeneracija. Prema tom dokumentu za geotermalne elektrane odobreno je 20 megawata snaga, a upravo će turska kompanija tražiti toliku snagu za svoju elektranu u Legradu.

Turci bi mogli dobiti potporu Vlade jer su od svih zainteresiranih u Hrvatskoj najdalje otišli s projektom geotermalne elektrane. Projekt elektrane je napravljen, a jedina prepreka je županijski prostorni plan prema kojem u sadašnjoj verziji u Legradu nije previđena termoelektrana.

Elektrana u Legradu, kako sada stoji, bit će izgrađena naprednom tehnologijom, a za razliku od projekta nedaleko od Bjelovara, koji je turska kompanija već realizirala, u Legradu će se ugljični dioksid, koji će se oslobađati u procesu iskorištavanje pare, vraćati natrag zajedno s toplom vodom u ležište. Postoje planovi da se geotermalna voda, osim za proizvodnju električne energije, koristi i za druge svrhe. Najavljeno je da bi se voda koja ostane, nakon što prođe kroz parne turbine, koristila za zagrijavanje plastenika, za proizvodnju povrća.

MB Holding

Prethodno su napravljena ispitivanja koja su dala dobre rezultate

– Za sada je u planu samo elektrana, ali u projektu je predviđen i spoj gdje bi se topla voda mogla, umjesto natrag u zemlju, preusmjeriti u neke druge objekte, ako bude zainteresiranih – rekao je Ivan Sabolić, načelnik Općine Legrad, koji je naveo da se izgradnja elektrane procjenjuje na 32 milijuna eura, no ako bi se realizirali i popratni projekti, poput plastenika ili čak toplica, visina investicije bila bi mnogo viša. Projekt bi s realizacijom trebao početi u proljeće sljedeće godine, a završiti do 2025. godine.

Inače, Legrad je napušten i manjka stanovnika koji su se razbježali, većinom preko granice, u Europu. Zato je općinski načelnik početkom godine ponudio kuće u općinskom vlasništvu na prodaju za jednu kunu. U oglasu je, sažeto, pisalo: “Tko želi živjeti u Podravini, na granici s Međimurjem, ima manje od 40 godina, posao i nema kazneno djelo iza sebe, dobrodošao je. Kuća će ga stajati jednu kunu, može računati na dodatne novčane potpore i miran život na selu. Miran, ali ne i dosadan”. Javilo se 19 ljudi.

MB Holding

Investitor u elektranu, turska tvrtka MB Holding, u čijem je sastavu MB Geothermal, osnovana je 1968. godine, a izgradila je prvu geotermalnu elektranu u Turskoj i kasnije je podigla još tri. Također, kompanija se bavi građevinom te izradom staklenika za proizvodnju povrća. Predsjednik Upravnog odbora kompanije Muharrem Balat čelnik je Međunarodne geotermalne asocijacije, a za strane medije, povodom dobivanja natječaja, za istražne je radove izjavio da Hrvatska ima velike geotermalne potencijale i upravo je to razlog uključivanja njegove kompanije u ovaj projekt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 18:52