Regulacija rada

Trgovac iz Vinkovaca podržao neradnu nedjelju, dao rješenje: 'Uzmimo praksu iz Europe'

Nedjelja doista može biti taj jedan dan u tjednu kada se odmaramo i provodimo kvalitetno vrijeme s bližnjima
Bosiljko Stanić, predsjednik Uprave i vlasnik trgovačkog lanca Boso
 / CROPIX

Trgovački lanac Boso, sa sjedištem u Vinkovcima, podržao je neradnu nedjelju trgovina.

- Već se duže vrijeme zalažemo za zakonsko reguliranje neradne nedjelje te se i u ovoj situaciji pridružujemo domaćim trgovačkim lancima koji su javno iskazali podršku neradnoj nedjelji. Trenutne okolnosti u kojima trgovine ne rade nedjeljom pokazatelji su da se trgovci i kupci mogu prilagoditi takvoj situaciji - stoji u priopćenju.

Unatoč tome što dosadašnje inicijative za zakonsko reguliranje neradne nedjelje nisu bile uspješne i dalje smo uvjereni da je moguće doći do konsenzusa i adekvatnog rješenja po ovom pitanju.

- Trgovački lanac Boso prihvatljivim smatra i rješenje kojim bi se trgovačkim lancima omogućilo da rade određen broj nedjelja, primjerice 12 nedjelja kroz godinu. To je praksa koju godinama uspješno primjenjuju i neke druge europske zemlje, poput Austrije, a nedjelje će i u tom slučaju uglavnom biti neradne - predlažu.

Snažno podupiremo zakonsko reguliranje neradne nedjelje jer smo sigurni da će to pozitivno utjecati na zadovoljstvo naših zaposlenika, a također ističemo da sigurnost radnih mjesta neće biti ugrožena ukoliko se to dogodi. Svjesni smo da neradna nedjelja može uzrokovati određeno smanjenje prihoda, ali s obzirom na vrijednosti koje sa sobom donosi to smatramo prihvatljivim. Ukoliko bi i došlo do smanjenja prihoda uvjereni smo da ono neće biti značajno. Iskustva iz protekla tri tjedna, kada trgovine nisu radile nedjeljom, pokazuju da se prometi i prihodi od nedjelje uglavnom raspoređuju na ostale dane u tjednu.

U ovim okolnostima kada trgovine ne rade nedjeljom vidjeli smo da se kupovne navike mogu brzo prilagoditi takvoj situaciji, kao i poslovanje trgovačkih lanaca, a da nedjelja doista može biti taj jedan dan u tjednu kada se odmaramo i provodimo kvalitetno vrijeme s bližnjima.

Društvo Boso je osnovano prije 30 godina. Zapošljava preko 1100 radnika i ima više od 190 prodajnih mjesta. Osnivač je i član najvećeg udruženja trgovaca u Hrvatskog, Narodnog trgovačkog lanca (NTL), koje okuplja tvrtke slične veličine i tržišnog usmjerenja na nacionalnoj razini te djeluje kroz više od 1500 prodajnih mjesta na području cijele Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 20:40