Apsurdna situacija

Treba li ograničiti uvoz? Pogledajte što se događa s lubenicama, a što s jagodama

Apsurdno je da se, unatoč izostanku turista, uvoz rajčica, paprika i lubenica ne smanjuje
Lubenice, ilustracija
 CROPIX

Pred nama je sezona berbe voća i povrća, u plastenicima dozrijevaju krastavci, paprike, rajčice, a na otvorenom počinje berba lubenica, koja će biti upamćena kao prva u novijoj povijesti u kojoj bi mogli izostati strani kupci.

Prazni hoteli i privatni smještaj nužno uvjetuju i smanjenje potrošnje voća i povrća pa je realno očekivati da poljoprivrednici neće imati kome prodati svoje proizvode. Apsurdno je da se, unatoč izostanku turista, uvoz rajčica, paprika i lubenica ne smanjuje.

– Riječ je o uvozu po dampinškim cijenama koji uništava domaću proizvodnju. Takvo voće i povrće uglavnom je niže kvalitete i već imamo nekoliko slučajeva da su trgovci vratili pošiljke krastavaca uvezenih iz Albanije – kaže Slobodnoj Dalmaciji agronom Robert Doko.

Cijene se ne mijenjaju

Doko smatra da je uvoz veća prijetnja ovdašnjim poljoprivrednicima negoli korona-kriza i izostanak turističke sezone.

– Treba mijenjati svijest kupaca, koji bi kupovali naše proizvode. Tako bi se poticala domaća poljoprivredna proizvodnja koja bi bila dostatna za podmirenje naših potreba, a mogli bismo i izvoziti. Kupac mora imati pravo izbora, ali i vidljivo označene proizvode, tako da u svakom trenutku zna gdje je jabuka, rajčica ili jagoda uzgojena. Deklaracije moraju biti čitljive, a ne napisane sitnim slovima – kaže Doko.

Denis Jerković/Hanza media
Robert Doko

U neretvanskim plastenicima trenutačno dozrijevaju paprike, rajčice i krastavci. Prosječna cijena je kao i u normalnim godinama, no na tržište već stižu lubenice iz Grčke i Albanije.

Sve to jasno ukazuje na to da treba ograničiti uvoz svih vrsta voća i povrća. Najbolji primjer za to je ovogodišnja proizvodnja i prodaja jagoda. Neretvanski i vrgorski jagodari zadovoljno trljaju ruke jer su jagode prodavali po iznenađujuće dobroj cijeni. Prosjek je bio oko 20 kuna, dok je prethodnih godina prosječna cijena bila i desetak kuna niža. Glavni razlog tomu je korona-kriza i nemogućnost uvoza jagoda iz Italije, gdje je nedostajalo radne snage u berbi, pa jagode na plantažama nisu brali ni izvozili.

– Iznimno smo zadovoljni, sezona berbe jagoda je dobro završila. Uglavnom smo jagode prodavali otkupljivačima izravno. Epidemija korone nije nam naštetila, jagode su se prodavale puno bolje negoli prošle godine – kaže nam predsjednik udruge "Vrgoračka jagoda" Slobodan Dropulić.

Za razliku od uzgajivača rajčica, paprika, krastavaca, lubenica, dinja i mandarina, koji očekuju neizvjesno ljeto i jesen, za proizvođače jagoda ovo je bila godina za pamćenje.

Zadovoljni urodom

– Ovo je jedna solidna godina, gdje se dalo nešto i zaraditi, a zaradu preusmjeriti u nova ulaganja u proizvodnju – reći će mladi neretvanski poljoprivrednik Petar Bjeliš, koji je zasadio tridesetak tisuća sadnica jagoda, i to sorte clary koja se pokazala iznimno dobra u dolini Neretve. Slatka je i posebno ukusna pa je i kupci prepoznaju među drugim sortama jagoda.

– Berba jagoda privodi se kraju. Cijena se dobro drži, a razlog je vjerojatno nedostatak robe iz uvoza. Urodom smo također zadovoljni – kaže Bjeliš.

Poljoprivrednici na terenu su itekako svjesni da se uvoz voća i povrća ne može potpuno zabraniti, ali smatraju da se trebaju iznaći mehanizmi, poput dodatnih kontrola kvalitete, kako bi kupci na policama trgovačkih centara znali što i po kojoj cijeni kupuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:57