INFLUENCERSKI GOVOR

TikTalk: Je li ovaj TikTok naglasak prolazni fenomen ili govor sutrašnjice?

Trendovi na TikToku dolaze i prolaze, ali postoji šansa da ove jezične promjene postanu dio svakodnevice.

Ilustrativna fotografija

 Crew Media/Crew Media

Od svoje prvotne pojave 2016. godine TikTok je ostavio značajan trag u mnogim društvenim sferama, stoga nimalo ne čudi što je ova društvena platforma s milijardama korisnika počela utjecati i na jezik svojih korisnika. Ako dane provodite skrolajući na TikToku, možda ste i sami primijetili da mnogi kreatori popularnog sadržaja na platformi dijele jednu istu kvalitetu u svom nastupu. Utvrđeno je, naime, da se pojavio specifičan način govora influencera i korisnika TikToka, koji se, prema mnogim izvorima, počeo prenositi i izvan online prostora u svakodnevnu komunikaciju. Ovaj jedinstveni stil naglašavanja riječi, naravno, ima svoju svrhu, a navodno je i dobro ispunjava.

TikTok naglasak

"TikTok naglasak", poznat i kao "TikTalk" ili "Internet glas", je naziv za vlogerski stil govora i intonacije koji se najčešće može primijetiti u sadržaju influencera na TikToku. U pitanju su suptilni, ali učinkoviti trikovi koje kreatori ubacuju u svoj govor, ponekad i nesvjesno. Posljedično, svi zvuče slično, bez obzira na svoje individualne tonove glasa i naglaske. Ovaj način govora koji je sve popularniji inspiriran je poznatim osobama kao što su Kim Kardashian, Ariana Grande i Britney Spears. Stil komunikacije ovih globalnih zvijezda utjecao je na mnoge influencere koji su usvojili slične tehnike, a sve s ciljem da bi gledateljima zvučali poznatije i zadržali njihovu pažnju.

Karakteristike influencerskog glasa

Takozvani TikTalk karakteriziraju dva glavna elementa: "uptalk" i "vocal fry".

● Uptalk ili uzlazni govor naziv je za povisivanje intonacije na kraju izjavne rečenice, što je pojava koja se često javlja kod pitanja s da-ili-ne odgovorima. Ovom se tehnikom stvara dojam da govornik nije završio sa svojom mišlju, čime zadržava pažnju slušatelja na poruci koju želi prenijeti.

● Vocal Fry je najniži vokalni registar, a karakterizira ga govor dubljim glasom uz tihe i škripave zvukove. Kad nije uvjetovan medicinskim razlozima, već društvenim, kao što je u slučaju TikToka, najčešće se može primijetiti na kraju rečenice i zvuči kao produženi samoglasnik.

Ove su tehnike postale popularne među influencerima na platformi jer očito djeluju, a njihova je glavna svrha da pomažu kreatorima da zadrže pažnju gledatelja i da kod gledatelja postignu dojam kao da su na istoj razini s govornikom, čime izbjegavaju zvučanje nadmoćno. Osim toga, takav način govora nudi im priliku da usred govora zastanu i razmisle što će reći u nastavku. Sve ove trikove dobro je demonstrirala i objasnila novinarka Sophia Smith Galer.

@sophiasmithgaler Is there a TikTok accent? ? i want to know if this is true for other languages too! What do you think? #languages #linguistics ♬ original sound - Sophia Smith Galer

Utjecaj na komunikaciju

TikTalk je fascinantan fenomen koji odražava kako se jezik i komunikacija prilagođavaju novim tehnologijama i društvenim trendovima. Posebno je fascinantno da kod mnogih kreatora ovaj stil govora nije usiljen, već im dolazi potpuno prirodno, što je vrlo vjerojatno jedan od razloga zašto lingvistički stručnjaci upozoravaju da je ovo trend koji bi se mogao zadržati i postati norma u engleskom jeziku. Iako to na prvu zvuči negativno, stručnjaci napominju da takva promjena ne mora značiti ništa loše. Profesor lingvistike Christopher Strelluf sa Sveučilišta Warwick smatra da su žene influencerice na TikToku, kao i žene poznate u drugim sferama, glavni pokretači ovog novog internet naglaska, a isto tako, razne su studije potvrdile da su gore navedene karakteristike TikTalka i inače najčešće uočene u govoru mladih žena.

Ovo je samo još jedan dokaz koliko važnu ulogu TikTok igra u oblikovanju suvremene komunikacije, posebno među mlađim generacijama. Dok nastavljamo istraživati i razumjeti ovaj stil govora, jasno je da će ova aplikacija nastaviti oblikovati način na koji komuniciramo u digitalnom dobu. S tim da se za sada o ovom fenomenu najviše pisalo na engleskom govornom području i u domeni engleskog jezika, ali vrlo vjerojatno možemo uskoro očekivati i studije iz regije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 17:03