Alat za učenje

Online učionica: TikTok kao idealan Starter kit za edukaciju Gen-Z i Alpha generacija

Inovativna pomoć edukatorima kako da stupe u kontakt s ovim generacijama na interaktivan način.

Ilustrativna fotografija

 Crew Media/Kreirano S Ai

Koliko god su nam moderna tehnološka rješenja olakšala život, toliko su ga i ubrzala. Više ne koristimo samo jedan mobitel, nego imamo i pametni sat, tablet, laptop, TV i brojne gadgete. S obzirom na to da su GenZ i Alpha generacije odrasle uz tehnologiju, imamo jedinstvenu priliku educirati ih s pomoću platformi poput TikToka. Ova aplikacija može biti idealan alat za edukatore koji žele stupiti u kontakt s njima na interaktivan i zanimljiv način.

Razvoj kreativnog znanja

Jedna od ključnih prednosti TikToka je njegova jednostavnost i intuitivnost, a aplikacija je besplatna za korištenje. Korisnici mogu stvarati videozapise u trajanju od nekoliko sekundi do 10 minuta, koristeći brojne značajke za izradu i uređivanje videozapisa. Ova forma kratkih videa omogućuje edukatorima da prenesu informacije na brz i koncizan način, privlačeći pažnju gledatelja i potičući njihovu kreativnost.

Također, TikTok pruža mogućnost stvaranja izazova i trendova koji se mogu povezati s određenim obrazovnim temama. Na primjer, učitelj bi mogao postaviti izazov u kojem učenici moraju prezentirati svoje znanje o određenoj povijesnoj epohi, rješavati matematičke zadatke na kreativan način ili samostalno izraditi masku od papirnate vrećice. Idealan primjer, koji se može iskoristiti na satu likovnog odgoja, je video od Hrvoja Markića koji reciklira staru majicu i prekrivač kako bi napravio torbu koju može koristiti u svakodnevne svrhe. Kroz jedan video, Hrvoje je istaknuo važnost ekološke odgovornosti i pokazao izvrstan način kako biti kreativan.

Uz ovakve savjete i vizualne primjere, mladi će pokušati stvoriti svoje košarice za kemijske i flomastere, svoj vlastiti print za maskicu mobitela, a naučit će kako se svaki papir može reciklirati, čime će osnažiti svoju ekološku osviještenost.

Ovakav edukativni sadržaj potiče sudjelovanje mladih i stvara zajedničku edukativnu atmosferu.

Lakše povezivanje s GenZ i Alpha generacijom

Pristup TikToku omogućuje edukatorima da se povežu s mladima na njihovom terenu, koristeći jezik i alate koji su im poznati. To pomaže u stvaranju boljeg razumijevanja i komunikacije između stručnjaka i generacija novih potrošača. Osim toga, TikTok omogućuje edukatorima da dijele resurse, savjete i trikove međusobno, što može pružiti podršku i inspiraciju u njihovom radu. Izvrstan primjer TikTok edukatora je kreatorica Dorotea Prosnik, koja na svom profilu dijeli savjete za lakše usvajanje različitog gradiva. Njezini savjeti kako izraditi skriptu, flash kartice za lakše učenje, kako koristiti blurting metodu tijekom učenja olakšavaju usvajanje znanja nakon ponovljenog gradiva.

Dodatak tradicionalnom učenju

Kao što je već navedeno, TikTok se može koristiti i kao dodatak tradicionalnom nastavnom materijalu. Edukatori mogu stvoriti kratke videozapise s pregledima gradiva, objašnjenjima ključnih koncepata ili demonstracijama eksperimenata. Videozapisi mogu biti dostupni učenicima izvan školskih sati kako bi ih podržali u učenju i omogućili im pristup dodatnim resursima. Zanimljivo je što se pristup TikTok sadržaju može ograničiti na odabranu grupu prijatelja ili obitelji, ili u ovom slučaju samo na učenike i nastavnika. Tako učenici i nastavnici mogu uživati u stvaranju videozapisa bez brige da će ih pogledati šira publika.

Privatnost i sigurnost je najvažnija

Međutim, važno je naglasiti da je potrebno pridržavati se određenih smjernica i pravila prilikom korištenja TikToka u obrazovne svrhe. Edukatori trebaju biti svjesni privatnosti i sigurnosti učenika te osigurati da koriste odgovarajući jezik i sadržaj.

Uz malo kreativnosti TikTok može biti izvrstan Starter kit za edukatore koji žele privući i angažirati današnje mlade generacije. Kombinacija TikTok videozapisa, izazova i trendova omogućuje interaktivno učenje i stvaranje edukativne zajednice. Kroz TikTok platformu, edukatori mogu pružiti inovativan pristup učenju i potaknuti današnje učenike, pripadnike "Gen-Z" i "Alpha" generacija da budu aktivni sudionici u procesu svog obrazovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:02