BUNAR PUN IDEJA

Kreiranje sadržaja za TikTok: kako prijeći preko kreativne blokade i imati neiscrpan izvor kreativnosti

Morate eksperimentirati s raznim sadržajem kako bi rijeka ideja neprestano tekla

Ilustrativna fotografija

 Crew Media/Crew Media

Kreiranje sadržaja za društvene mreže iziskuje puno vremena i truda. TikTok ima tu prednost gdje stvarno možete brzo i u kratkom roku isprobati veliki broj raznih stilova i pronaći onaj, koji vam najbolje paše. Kao i u svakom kreativnom poslu, moguće je doći do blokade gdje vam niti jedna ideja više ne pada na pamet. Navodimo vam 5 tehnika koje možete iskoristiti kako biste prešli svoju kreativnu blokadu.

Promjena okruženja

Odlazak iz doma ili ureda je prvi i vrlo očiti način kako ponovno aktivirati svoju kreativnost, no toliko je bitan da ga ne možemo preskočiti. Bilo da se radi o odlasku u kafić, u šetnju, u drugi grad ili državu, pronađite onu promjenu okruženja koja baš vama odgovara. Netko može šetnjom od pet minuta do dućana smisliti novu ideju, dok netko mora biti 10 dana u kolibi u šumi bez signala kako bi im se pokrenuli kreativni kotačići. Iako je prva opcija dostupnija (a i jeftinija), pronađite onu promjenu okruženja koja je za vas idealna.

Druga vrsta umjetnosti

Ako se bavite kreiranjem video sadržaja za TikTok, probajte se izraziti na neki drugačiji način. Probajte slikati, crtati, fotografirati, napisati pjesmu ili svirati neki instrument. Tako se i dalje kreativno izražavate, no odmarate um od blokade vezane na vaš primarni interes. Prije ili kasnije, past će neka nova ideja vezana uz to koji biste sadržaj mogli snimiti.

Ograničenja kao katalizatori

Kada smo u kreativnoj blokadi, zadnja stvar koju želimo je nadodati si još ograničenja. No, ona mogu biti pozitivna stvar. Dobar izazov je postaviti neku vrstu ograničenja prilikom stvaranja, kako biste vidjeli na koji način ćete pristupiti nekom projektu. Bilo da trebate naslikati brod koji plovi morem koristeći samo dvije boje ili napisati pjesmu od 4 stiha u 15 minuta, ograničavanjem si postavljamo izazov stvoriti nešto u težim uvjetima. Finalni proizvod ne može i ne treba biti najbolja stvar koju ste ikad kreirali. Poanta ove vježbe je staviti si još veće okove, zadati si još veće mentalno ograničenje, no svejedno stvoriti nešto novo i originalno.

Brainstorming sesije s prijateljima

Novi par očiju je u svakom projektu odlična ideja. Kada smo u blokadi, ne možemo vidjeti dalje od svog nosa, no nova osoba, koja nije uopće u istom mentalnom stanju kao i mi, može pružiti novi izvor kreativnosti. Razgovori s prijateljima, kolegama i drugim kreativcima može potaknuti navalu izvrsnih ideja. Bitno je i u ovome biti opušten. Uzmite komad papira i olovku, laptop ili ploču i samo bacajte sve moguće ideje koje vam padnu na pamet. Možete si i zadati izazov da trebate doći do određenog broja ideja, za početak recimo 10. Čim dođete do broja 10, već ćete u glavi smisliti novih 10 ideja. Dvije glave su uvijek pametnije od jedne.

Kreiranje mentalne mape

Mentalne mape su vizualni prikazi s pomoću kojih možemo organizirati misli i ideje kako bi ih bolje shvatili. Naši umovi teže kreiranju prepoznatljivosti i jednostavnosti, stoga slikovnim prikazom i kategorizacijom misli i koncepata, možemo sve lakše povezati u smisleniju cjelinu. Možete koristiti crteže, riječi, brojeve, boje ili slike. Ne kažu bezveze da je u teškim vremenima, najbolje staviti sve na papir.

Kreativne blokade dolaze i odlaze kada ih je volja. Ne možemo predvidjeti kada će ponovno pokucati na vrata, ali možemo prepoznati obrasce naših reakcija i misli koji nam se učestalo pojavljuju kada se približavamo tom zidu. Ove tehnike je dobro povremeno koristiti kako bi lakše prešli preko kriznih stanja i imali više vremena i energije kreirati sadržaj koji nas čini ispunjenijima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:46