Rampa za Hrvate

Švicarska i dalje ograničava zapošljavanje naših radnika, sada su pustili Bugare i Rumunje

Prema švicarskom Uredu za imigrante, radnu dozvolu trenutno imaju 5832 naša radnika
Basel, Švicarska
 Profimedia, Alamy

Od 1. lipnja ove godine Švicarska će u potpunosti otvoriti svoje tržište rada za državljane Bugarske i Rumunjske, dok će za radnike iz Hrvatske i dalje biti na snazi obveza ishođenja radne dozvole, objavila je bugarska državna novinska agencija (BTA).

Pozivajući se na Ministarstvo vanjskih poslova Bugarske, BTA navodi kako je švicarsko Federalno vijeće 15.svibnja ove godine odlučilo otvoriti svoje tržište rada za Bugarsku i Rumunjsku te time ostavilo Hrvatsku kao jedinu članicu EU na čekanju do daljnjega. Agencija napominje kako Švicarska i Europska unija imaju dogovor o slobodnom protoku radnika, ali je Švicarska 2009. iskoristila pravo ograničiti pristup na svoje tržište rada za izabrane članice EU.

Odluka o ograničenom otvaranju švicarskog tržišta rada istječe krajem svibnja ove godine, budući je Švicarska koristila maksimalnih deset godina za odgodu potpunog slobodnog protoka radnika iz Bugarske i Rumunjske. Prema podacima BTA, u Švicarskoj radi oko 11 tisuća Bugara.

Za hrvatske radnike slobodno zapošljavanje u Švicarskoj, odlukama tamošnje vlade, onemogućeno je najmanje do 2021.. Naše Ministarstvo rada i mirovinskog sustava upozorilo je kako Švicarska može ograničavati pristup svome tržištu rada hrvatskim građanima sve do 2026..

Prema podacima švicarskog Ureda za imigrante, u veljači ove godine radnu dozvolu u toj zemlji koristila su 5832 naša radnika, dok je ukupan broj hrvatskih državljana na boravku u Švicarskoj iznosio 28 583. Broj novih radnih dozvola koje je Švicarska spremna odobriti našim građanima do 2021. ograničen je na 2500.

Na inicijativu hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Željane Zovko (HDZ), Europski parlament u ožujku je posebnom rezolucijom pozvao Švicarsku da ukine barijere za hrvatske radnike, očito bezuspješno. Za nastavak ograničavanja švicarskog tržišta rada za naše građane posebno se zalaže Švicarska narodna partija (SNP).

U Švicarskoj radi milijun i 400 tisuća radnika iz neke od članica Europske unije, a još ih 320 tisuća iz EU svakodnevno dolazi na posao u tu zemlju. S druge strane, 460 tisuća Švicaraca zaposleno je u nekoj od članica EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 09:56