GUVERNER HNB-a

Boris Vujčić: Uvođenje eura ne bi trebalo donijeti značajnija poskupljenja. A iduće godine nas čeka novi zadatak...

‘Mi smo u situaciji već visoke inflacije gdje cijene rastu iz posve drugih razloga, a ne zbog uvođenja eura‘

Boris Vujčić



 

 Damir Skomrlj/Cropix

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić poručio je u srijedu u Vukovaru da uvođenje eura ne bi trebalo rezultirati značajnijim poskupljenjima, dok će u idućoj godini osnovni zadatak središnje banke biti borba protiv inflacije kako ne bi bila dvoznamenkasta, a možda se i prepolovila.

"Ako gledamo primjere zemalja koje su već uvele euro, a riječ je o devetnaest država, njihova iskustva pokazuju da je bilo porasta cijena pri uvođenju eura, ali je on bio relativno mali, u prosjeku od 0,2 do 0,4 posto rasta inflacije u godini u kojoj je euro uvođen", kazao je Vujčić, koji je u Vukovaru bio nazočan edukativnom projektu Euro na kotačima.

Napomenuo je, međutim, kako se međutim, Hrvatska nalazi u situaciji bitno drukčijoj nego kada su te zemlje uvodile euro.

"Mi smo u situaciji već visoke inflacije gdje cijene rastu iz posve drugih razloga, a ne zbog uvođenja eura i zbog toga očekujemo da će sam učinak uvođenja eura imati vrlo mali dodatni učinak na porast cijena i to sasvim sigurno nije ono što nas najviše zabrinjava. Puno nas više zabrinjava porast cijena energenata i hrane koji dolazi zbog rata u Ukrajini", napomenuo je.

Na pitanje što se trenutačno događa s kamatama na kredite, Vučić je odgovorio kako se trenutačno još ne vidi prelijevanje rasta kamatnih stopa središnjih banaka na rast cijena kredita, no polako ćemo, kazao je, vidjeti i to.

Prema njegovim riječima, kako su krediti vezani uz euribor i kako euribor "ide gore" doći će i do toga efekta iako se on, pojasnio je, ne mora u potpunosti prelijevati na kredite jer je bilo već slučajeva da je euribor rastao, a da banke nisu dizale kamatne stope.

"Ono što vidimo u Hrvatskoj je da su kamatne stope na kredite sada bitno niže nego kamatne stope na kredite u zemljama koje ne uvode euro pa su tako u Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj i Rumunjskoj kamatne stope na stambene kredite i kredite poduzećima u rangu nekih 8 do 11 posto dok su u Hrvatskoj bitno niže i to je sasvim sigurno jedna od najvećih prednosti uvođenja euro. Mi te prednosti osjećamo već sada", zaključio je Boris Vujčić.

Projekt Euro na kotačima provodi se u sklopu informativne kampanje za zamjenu hrvatske kune eurom u organizaciji Vlade i Hrvatske narodne banke, uz sufinanciranje Europske unije, a kojem je Vukovar prva stanica. Osim Vukovara projekt će biti predstavljen u još 27 drugih hrvatskih gradova.

Multimedijski sadržaji posjetiteljima će pružiti sve relevantne informacije o uvođenju eura kao službene valute. Projekt je namijenjen svim uzrastima te nastoji edukacijom i objektivnim informiranjem predstaviti značenje uvođenja eura u osobnom i društvenom kontekstu. Posjetiteljima će pomagati, i na njihova pitanja odgovarati, edukatori, predstavnici HNB-a i studenti ekonomskih fakulteta iz Osijeka, Zagreba, Rijeke i Splita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:02